Mért nem tudjuk az intelligenciát nővel párosítani?
"Mégis és kizárólag csak is fiú zsenikről hallani a világban."
Lehet, hogy te csak fiú zsenikről hallottál a világban, de ezt azért ne általánosítsd minden embertársadra is. Ez inkább csak a te tájékozatlanságodat tükrözi, semmint az igazságot.
Pl. Marie Curie-ről hallottál már? A világon elsőként, kétszer kapott Nobel-díjat, és azt egyenként sem osztogatják síkhülyéknek, hát még kettőt.
Vagy itt vannak a többi Nobel-díjas nők:
Esetleg átböngészheted ezt a listát is:
És még keresgélhetsz te is az interneten, csak hogy tájékozottabb legyél, és ne a sztereotípiáidból élj szellemi életet.
Én pedagógus vagyok, és annak idején, mintha egyetemen az intelligencia-hányados kapcsán azt tanultuk volna, hogy a lányok inkább az átlag közelében vannak (tehát közöttük arányaiban kevesebb az, aki átlag alatti vagy átlag feletti), a fiúk között pedig arányaiban sokkal több az, akinek az IQ-ja átlag alatti, viszont sokkal több, akinek átlag feletti is, mint a lányoknál. Nekem ez rémlik, de lehet, hogy rosszul emlékszem rá. Úgyhogy Kérdező, van valami abban, amit írsz. Talán ez az oka annak is, hogy a tudósok, Nobel-díjasok többsége ma is férfi.
Bár azt hozzá kell tenni, hogy az oktatás expanziója miatt manapság egyre több női egyetemi tanár van, és az egyetemi hallgatók között sokkal több a nő, mint a férfi. Vagyis sokkal több nő szerez diplomát, mint férfi!
Egyébként tanárként nekem egészen másak a tapasztalataim. A lányok átlagosan sokkal jobban tanulnak, sokkal lelkiismeretesebbek, mint a fiúk. Az osztályelső, igazán jól tanuló gyerekek között sokkal több a lány. Jobban is szeretem azokat az osztályokat, ahol több lány van, mint fiú. A fiúk lusták, nem tanulnak, és az órákon is átlagban neveletlenebbek, rosszabbak. Viszont ez is általánosítás a részemről, ezek csak a személyes tapasztalataim, más tanár biztosan mást mondana. Szóval a véleményemet nem akarom senkire sem erőltetni, de én úgy látom, hogy a lányok tanulmányi eredményei jobbak, mint a fiúkéi. (Viszont az is igaz, hogy rengeteg lány szintén lusta és nem tanul, illetve nagyon sok fiú kitűnő tanuló is van... de nálam inkább a lányok felé billen a mérleg nyelve).
"De legyünk őszinték.Soha nem fognak maguktól semmit alkotni vagy feltalálni !"
Hadd idézzek két példát a bilógia területéről:
Lynn Margulis tette tudományosan elfogadottá az endszimbionta elméletet. Eredetileg ennek elég nagy ellenszele volt, de ma már általánosan elfogadott, hogy ez magyarázza a mitokondrium és a zöld színtest kialakulását. (Igaz, már korábbi kutatók is felvetették ezt, de akkor jóval kevesebb bizonyíték volt. Egyébként sincs előzmény nélküli tudományos kutatás.)
Barbara McClintock fedezte fel az a mozgó genetikai elemeket. Évtizedekig semmibe vették a munkásságát. Csak visszavonulása után jöttek rá, hogy tényleg igaza volt. Több más elismerés mellett 1983-ban a Nobel-díjat is megkapta.
Szóval ennyit az idézett állításodról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!