Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Vajon ha feltalálnák a mesters...

Kori80 kérdése:

Vajon ha feltalálnák a mesterséges intelligenciát, akkor az bizonyítaná, hogy nincs szabad akarat?

Figyelt kérdés
Ebben nekem sincsen kiforrt véleményem, csak azért tettem fel. Talán ha létezne ilyen gép (ami képes lenne még érzelmekre is, de nem leutánozni őket, hanem tényleg átélni azokat) az valahogy megmutathatná, hogy a gondolkodás és "akarat" egy tudományosan leírható jelenség és nincs köze a lélekhez... talán, de kíváncsi vagyok mások gondolataira.

2014. dec. 7. 08:07
 1/4 anonim ***** válasza:
És ha egy ilyen gép valamiféle evolúciós mechanizmussal hozná a saját maga, és senki más által sem előre megjósolható döntéseit, az mit bizonyítana a szabad akarattal kapcsolatban? (Monnyuk a "lélek" engem nem érdekel.)
2014. dec. 7. 08:29
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem a kérdést. Miért lenne bármiféle szintű bizonyíték az MI feltalálása a szabad akarat ellen?

További kérdések:

- Mi köze a feltételezett léleknek a szabad akarathoz?

- Miért változna a szabad akarat nem létezővé az által, hogy sikerülne egy szabad akarattal rendelkező gép programozását megvalósítani?

- Hogyan állapítod meg egy gépről, hogy valóban belülről fakadnak az érzelmei, és nem csak ügyesen utánozza, imitálja azokat?

Szerintem a szabad akaratnak semmi köze az MI-hez. Ha ezen túlmegyünk, és sikerülne abiogenezis útján életet létrehoznunk, az sem lenne bizonyíték az mellett, hogy az élet létrejöttéhez valamiféle felsőbb intelligencia ténykedésére lett volna szükség. Mint ahogyan a tűz meggyújtásával sem arra kaptunk bizonyítékot, hogy a tűz létrejöttéhez egy felsőbb intelligencia szükséges.

2014. dec. 7. 08:46
 3/4 Wadmalac ***** válasza:

Tegyük fel, megteremtjük az MI-t, olyan jót, hogy teljesen egyenértékű lesz az emberi értelemmel.

Akkor képes lesz ugyanúgy döntésekre, mint egy ember.

Nos, akkor miért veszett volna el a szabad akarat?

Az intelligens program, gép működése sem determinisztikus, amint van benne egyetlen randomgenerátor is.

2014. dec. 8. 08:44
 4/4 anonim válasza:

Nyilvánvalóan nem, de semmilyen AI léte nem jelenti a te szabad akaratod hiányát, az ő akaratának hiányát (strong / weak AI), vagy akár az AI-k nem léte a te szabad akaratod meglétét (vagy illúziójának igazolhatóságát).

Érzelmekre? Minek? Evolúciós mellékhatás csupán az embernél is. Saját érzelmek hiánya nem feltétlenül jelenti, hogy nem érted meg másokét. Embernél, vagy egyéb emlősállatnál sem.

Abszolut leírható jelenség így is, a lélek meg attól függ mit nevezel annak, ha valamit ami csak az embernek van, akkor ilyen nem létezik, csak vallásbetegek számára, ami orvosi probléma. Ha a gondolataid mintáit, vagy inkább e minták fejlődésének tipikus viselkedési preferenciáit, akkor már meg is válaszoltad magadnak a kérdésed.

Messze több az, mint random generátor, nem számológép ez. Sőt, felmerülhet esetleg az is, hogy vagy a gép kifejezést lesz szükséges újradefiniálni (én e mellett érvelnék, az élet maga is gép), vagy az MI nem soroható be gépként, merő automatizálható célszerszám kontextusban legalábbis biztosan nem, a megkülönböztetést abban a konfliktusban keresve, amelyet az ön-automatizáció jelent.

Ha meg a lelked keresed mindenáron, meg "mi tesz minket emberré", akkor a válasz az, hogy a többé válás akarata. Ez ugye egy MI-nél sem lehet probléma.

Még valami, nem minden AI tudja, vagy kell szükségszerűen tudnia, hogy ő AI, illetve nem kell ismerje a saját létezésének tényét sem. Tudom, kezdünk messzebb menni a topiknál, de mi a saját tudatunk önképének börtönében növünk fel, a világ "kívül van", egy AI számára a "világ én vagyok" teljesen kivitelezhető vizsgálati eredmény, sőt a "világ" és "én" megkülönböztetésnek eleve nem kell, hogy definiálható vagy egyátalán kivitelezhető legyen.

A mai napig tipikusan azon mérjük (idióta emlősállatként) egy AI validitását, hogy mennyire képes emberi lenni vagy annak illúzióját kelteni, holott ennek semmilyen funckiója nincs tisztán intellektuális szempontból.

2014. dec. 14. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!