Mért nem tudjuk az intelligenciát nővel párosítani?
Elso: Egy nem hiteles weboldal allitja ezt, nem linkelem be, mert nem vagyok hajlando terjeszteni az egyeb hulyesegeiket.
Nekem a kerdes olvasasakor egy holgy ismerosom arca ugrott be, aki nem csak siman magas vegzettsegu, hanem nemzetkozileg elismert kutato, de kivalo sakkozo is (nem a buta emberek jateka).
A biztosito tarsasagok pedig a vilag fejlettebb felen olcsobban szamoljak a havi dijat noknel, mert nem csak auto vezetes kozben, de az elet minden teruleten kevesebb balesetet/serulest szenvednek, mint a ferfiak. Leszbikus hazaspar ismeroseim majdnem fele biztositasi dijat fizetnek, mint mi, vegyes hazassagban elok.
Hat, ennyit az intelligenciarol es az assszociarol. Szerintem az apakomplexusban szenvedokre igaz a kerdezo altal emlitett kutatas.
1) Az ilyen (kognitive/behavioral/social science) kutatások ok kb. 30%-a reprodukálható. Vagyis ha még egyszer elvégzed úgy hogy mindent pontosan ugyanúgy csinálsz, 30%-ban kapsz hasonló eredményt. 70%-ban tök mást kapsz. Szóval ez a "volt egy ilyen kutatás" szöveg sajnos nem ugyanazt jelenti, mint egy természettudományos kutatásnál.
2) A leírt kísérletből NEM KÖVETKEZIK a kérdésben megfogalmazott állítás. Azt írtad le, hogy az intelligens arcra az emberek férfiként asszociálnak. Ebből nem következik az, hogy nem tudjuk az intelligenciához a nőket párosítani. Értem én hogy lehet a kettőt összemosni, de ha belegondolsz, elég egyértelműen különbözik a két dolog.
3) A kísérletben nem azt csinálták, amit te ide leírtál.
Erre a tanulmányra hivatkozik a cikk. 40-40 férfi és női fotó alapján a résztvevőknek meg kellett tippelni a személyek IQ-ját. A férfiak esetében a tippelt és valós IQ között volt korreláció, a nők esetében kevésbé.
Férfiak esetében R=0,901, nők esetében R=0,502. Az az r=0,901 az ugye kb R^2=0,81 ami azért elég rossz. Persze területtől függ, de azért én szeretek 0,99 fölötti R^2 értékeket látni. Továbbá az is érdekes, hogy a férfi és női válaszadók által tippelt IQ-k között R=0,88 korreláció volt, és ezt a cikk írói inszignifikánsnak tekintették és a kettőt együtt értékelték a továbbiakban. Nem feltétlenül értek egyet ezzel a lépéssel.
Egyébként nagyon érdekes egyéb eredmények is vannak, mindenkinek ajánlom az eredeti cikket. Csak fenntartásokkal kell kezelni, mint minden hasonló témájú cikket. És meglepően könnyű olvasmány, ez egy nagy plusz az ilyenekkel foglalkozónak. Nem hal meg az agyuk irodalmazás közben.
Bocsanat, nem lattam az elozo valaszokat.
A divany.hu-t sem tartom egy szaklapnak, es ahogy irtak, a cikk nem egeszen arrol szol, amit kerdeztel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!