Szerintetek lehetséges lesz, hogy ebben a században végre láthassunk részletesen egy távoli csillagot, vagy bolygót űrtávcső segítségével, mint a Nap és a bolygói?
Még a Plútóról sem tudtunk eddig jó minőségű képet készíteni,a Betelgeuseról is csak haloványat, a Proxima Centauriról és a távolabbiakról nem is beszélve, ezért kicsit szkeptikus vagyok, de én nagyon szeretném megélni, hogy egy távoli csillagról akár olyan részleteket is lássunk ,mint a mi Napunkról. Nyilván bolygók esetében sokkal nehezebb ezt megvalósítani és szerintem az én életemben ez sajnos nem fog bekövetkezni,pedig nagyon szeretném, rettentően kíváncsi vagyok.
27L
Szerintem lehetséges, hogy ebben a században lássunk ilyesmit, mert félelmetesen fejlődik a technika.
De nem biztos, hogy mi megérjük... (majd 2099-ben lesz a nagy dobás :))
Nem azért mondom, de most jutottunk el odáig, hogy Föld körüli távcsővel sikerült lefényképezni az űrhajósok nyomát a Holdon. Ez sem valami haj de jó kép, és csak azért sikerült, mert tudtuk, mit keressünk.
Úgyhogy szerintem még jó ideig csak azt fogjuk részletesen látni, ahova űrhajót küldünk.
Köszönöm 00:07-es, elolvastam és jó kilátásnak tűnik, főleg,ha elkészül a 100 méteres óriástávcső is.Viszont ahhoz rengeteg pénz, energia és idő kell, de még szkeptikus vagyok és még tényleg gyerekcipőben jár az űrkutatás, ahhoz mérve, amilyen lehetne. De úgy tűnik, hogy az űrkutatás egyre jobban teret fog hódítani.
Köszönöm amúgy a válaszokat.
Szerintem megéled ezeknek a felfedezéseknek egy részét. Az elv ismert, már "csak" össze kell szedni a pénzt rá. Sokat lehet olvasni a jövőben tervezett távcsövek űrtávcsövekről, és ezek közt szép számmal vannak izgalmas és biztató elképzelések is. Személy szerint én az űrtávcső jövőjében bízom a legjobban. Ha sikerülne egy akár több tízméteres, esetleg több százméteres űrtávcsövet létrehozni, drasztikus, és forradalmi felfedezéseket tehetnek majd vele. Ezekkel már közvetlenül meg lehetne figyelni távoli csillagok, bolygók felszínét, a fekete lyukak közvetlen környezetét, kvazárokat, és sorolhatnám. Vélhetőleg majd ott is szembesülnek bizonyos problémákkal amik a képalkotás rovására mennek, avagy a felbontást behatárolják, de bízom benne hogy ezeket minimalizálni tudják majd. Véleményem szerint fel fog majd lépni egy jelenség (hasonlóan a földi távcsöveknél jelentkező légkör-optikai problémákhoz), amit az intersztelláris, intergalaktikus térben, a (még ha oly ritkán is ...) előforduló por, gáz okoz. A földi távcsövek esetén a légkör hatását viszonylag egyszerű kiküszöbölni, hiszen az adaptív optika már elengedhetetlen része a modern űrkutatásnak. Sajnos az intersztelláris, intergalaktikus aberrációval már nem lesz ilyen egyszerű elbánni :( Nyilván ki fognak az ellen is találni valamit, de félek ez az új tényező behatárolja még ezeknek a távcsöveknek is a felbontóképességét. (ráadásul ez a hatás változó a megfigyelés irányától is !). Ezektől függetlenül az a véleményem, hogy műszakilag még a mi életünkben egy hatalmas ugrást fogunk tudni végrehajtani a megfigyelések terén, és részesei leszünk új és nagyszerű felfedezéseknek. Persze lesznek majd olyan területei az égboltnak amik továbbra is megfigyelhetetlenek maradnak, hiszen a porfelhők továbbra is átlátszatlanok lesznek az optikai távcsöveink számára
Különben a Betelgeuse egy hatalmas csillag, és a nagy távolsága ellenére már most is kiterjedéssel észlelhető, a Proxima viszont (Pedig a Nap legközelebbi csillagszomszédja), a mérete miatt jó ideig nem fog részleteket elárulni a felszínéről.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!