Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell, aminosavsorrend...

Hogyan kell, aminosavsorrend alapján, DNS bázissorrendet visszafejteni?

Figyelt kérdés

Van egy aminosavsorrend, jelen esetben ez:

Met-Cys-Ser-Ile-Leu-Asn-Asp-Arg-Gly-Val-His-STOP.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell ez alapján DNS bázissorrendet visszafejteni belőle? Próbálgattam visszafejteni a kódszótár alapján, de nem értem igazán jól a felépítését, hogy például a 'Cys', az mi alapján döntődik el, hogy 'UGU', vagy 'UGC' lesz.

Köszönöm a segítséget!

2016. ápr. 16. 13:18
 1/5 sadam87 ***** válasza:
100%

A kódoló DNS szál bázissorrendjét a kódolt fehérje aminosavsorrendjéből nem lehet pontosan visszafejteni, mivel a genetikai kód degenerált, azaz egy aminosavat több kodon (bázishármas) is kódolhat. Néhány bázist meg lehet adni pontosan, de mindet nem. (Illetve azt hiszem egy adott faj esetében sokszor nincs minden kodon kihasználva, így kicsit kevesebb a kombinációs lehetőség, de így sem hiszem, hogy visszafejthető a pontos kód.)

"például a 'Cys', az mi alapján döntődik el, hogy 'UGU', vagy 'UGC' lesz."

Ha a DNS bázissorrend a kérdés, akkor biztos, hogy egyik sem. :P De az mRNS ezen pozícióján mindkét kodon lehet.

2016. ápr. 16. 13:23
 2/5 Walter_Dornberger ***** válasza:

Az előttem szólót pontosítanám, nem degenerált, hanem redundáns, egy kodon (három bázispárból álló szakasz) mindíg egy aminosavat kódol, azonban egy aminosavat több kodon is kódolhat.

Egy kodonszótárat is belinkelek:

[link]

2016. ápr. 16. 13:50
 3/5 sadam87 ***** válasza:

Az, hogy a genetikai kód degenerált, épp azt jelenti, hogy redundáns, tehát amit írsz, az nem pontosítás. Mellesleg a "degenerált" jelző elég elterjedt a szakirodalomban.

[link]

[link]

2016. ápr. 16. 14:17
 4/5 Walter_Dornberger ***** válasza:

ad #3:

Az angol nyelvű szakirodalom szavait ilyen módon átemelni magyar nyelvre szakszerűtlen szerintem. Az informatikai jelenséget informatikai szakszóval szerencsés szerintem magyar nyelven leírni a közérthetőség okán.

idézem a fogalom definícióját a magyar wikiről.

[link]

Ebben nincs szó a kódolás "degenerációjáról"

Szerintem a válaszod jó alapvetően, csak pontosítottam a pontos szóhasználat okán, valamint kegészítettem egy kodontáblázattal, hogy a kérdező lássa, miről szól ez.

2016. ápr. 16. 14:30
 5/5 sadam87 ***** válasza:
100%

"Az angol nyelvű szakirodalom szavait ilyen módon átemelni magyar nyelvre szakszerűtlen szerintem."

A második linkbenn egy ELTE-s egyetemi jegyzet van, depéldául Boldogkői Zsoltnak is használja a degenerált kifejezést (is):

[link]

Szóval nem csak az angol nyelvű szakirodalomban létezik a kifejezés.

"Az informatikai jelenséget informatikai szakszóval szerencsés szerintem magyar nyelven leírni"

Ez így van. Itt viszont egy biológiai jelenségről beszélünk, aminek leírására elterjedt (magyar nyelven is) a degenerált szakszó. (Egyébként ugyanígy előfordul a redundancia kifejezés használata is ugyanerre a jelenségre, de például a közoktatásban kifejezetten a degenerált kifejezést szokták használni, tehát elvileg ez közismertebb.)

2016. ápr. 16. 15:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!