Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Villámcsapás energiája tényleg...

Villámcsapás energiája tényleg elég lenne egy hónapra?

Figyelt kérdés

Itt a kép.

[link]

Én úgy tudom, hogy a villámcsapásban a feszültség nagy. Ahhoz, hogy hasznosítani lehessen áramerősségre is szükség van, ami a villámcsapás esetében 1> Amper alatt van.

Tisztázzuk! Ezt nem állítom! Nekem így rémlik. Ehhez méltan reagáljatok. Kerüljük a cinikus, lekezelő válaszokat. Negatívan értékelem őket. Köszönöm.

2016. ápr. 7. 20:00
 1/10 anonim ***** válasza:
86%

A villámcsapásban az áramerősség is nagy. Nagyon nagy.

Ami kicsi, az az idő - és ezért a teljesítmény is.

Egy átlagos villám teljes munkája 3 kWó.

Erősen csodálkoznék, ha ez akár egy napra is elég lenne egy háztartásban. Inkább csak egy órára elég, ha be is kapcsolsz valamit (porszívó, klíma, stb).

Régen próbáltak villámerőművet készíteni, de sajnos az kevés, ha az átlagos villám ötszörösét kibírja. Jött egy akkora, ami átütött, és szétégette az egész erőművet.

2016. ápr. 7. 20:09
 2/10 anonim ***** válasza:
73%
Na meg azt az energiát tárolni is kellene valahol...
2016. ápr. 7. 20:33
 3/10 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

A villámban tárolt energiához az angol wikin találtam adatot:

A megfigyelt legnagyobb villám 15 Coulomb töltést vezetett le, és 500 megajoule energiát vezetett le a felhőből a földre. (vagy fordítva)

[link]

Ez azért nem olyan sok.

Hogy összemérjük 1 normál köbméter gáz fűtőértéke 34 megajoule környékén van, és ezzel az adattal kb 15 köbméter földgáz elégetésekor felszabaduló energiát jelent.

Viszont mert nagyon rövid ideig tartó folyamatról van szó, a teljesítménye óriási.

2016. ápr. 7. 20:52
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Viharjelzőnek lehet használni, ha teszel mellé egy fonálra kötött csengőt.
2016. ápr. 7. 20:54
 5/10 anonim ***** válasza:
73%
Nem is hiszem hogy létezne olyan technológia ami hosszú távon elbíz egy ilyen hatalmas energiatöltést. Gondolj itt telefonra. A töltés száma egyenesen arányos az élettartammal. Meg a töltés melegedéssel is jár. A hűtés plusz áramigény, máris romlik a hatásfok.
2016. ápr. 8. 00:02
 6/10 EagleHUN ***** válasza:

Nem.

Mert túl rövid ideig tart.

2016. ápr. 8. 10:33
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy másik közismert mértékegységgel szólva, a legnagyobb valaha megfigyelt villám 500 megajoule-ja (=139 kWh) lakossági felhasználók részére, csúcsidőszakban 6000 forint, amit Pakson 2000 Ft alatt termelnek meg. Szóval én inkább leiratkoznék arról a facebook-csoportról.
2016. ápr. 8. 10:52
 8/10 anonim ***** válasza:
91%
Az átlag villámból kb 3 kWh-t lehetne kinyerni, ha ki lehetne nyerni.
2016. ápr. 8. 22:39
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

1 darab villám nem biztosít túl nagy energiát, de egy zivatar során több ezer villám is lecsap, és az már elég jelentős mennyiség.

Amúgymeg hogyne lehetne a villám energiáját felhasználni? Úgytűnik Nikola Tesla nem tudott arról hogy lehetetlen, ezért megcsinálta. A "Tesla coil" nem csak a Red Alertben létezik hanem valóban.

2016. aug. 17. 15:58
 10/10 anonim ***** válasza:
Az évi villamosenergia felhasználásunknak kb. 20 milliomod része.
2016. aug. 17. 21:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!