A proton energiájának túlnyomó része a benne lévő kvarkok mozgási energiája. De hogyhogy minden proton egyfomra tömegű mégis?
Figyelt kérdés
2015. nov. 30. 14:51
1/10 anonim válasza:
Miért lenne a kvarkok mozgási energiája? Szerintem a proton energiája a kvarkok nyugalmi és mozgási energiájának az összege, mínusz a kvarkok közti kötési energia.
2/10 A kérdező kommentje:
mert így van, ha nem értesz hozzá, akkor minek szólsz hozzá? nagyrészt a mozgási energiából jön össze a protontömeg
2015. nov. 30. 17:59
3/10 anonim válasza:
Ha értesz hozzá ebből ki tudod bogarászni, bármi kérdésed is van a kvarkokról, hasonlókról.
4/10 A kérdező kommentje:
nem, képzeld el, hogy ebben nincs benne, tanultam is részecskefizikát, de ez egy olyan kérdés, amire nem kaptam választ a tankönyvből
semmi értelme annak, hogyha valaki nem ért hozzá belinkel egy könyvet, aminek köze van a részecskefizikához, és amit én is megtalálok
2015. nov. 30. 20:41
5/10 anonim válasza:
Kérdező, ha akkor agytröszt vagy, akkor minek kérdezősködsz itt?
Egyébként tudtommal a protonban olyan óriási a kvarkok kötési energiája, hogy sok százszorosan meghaladja a proton tömegét, tehát a kvarkok tömegének még nagyobbnak kell lennie, hogy az eredmény pozitív lehessen.
6/10 anonim válasza:
Attól hogy utolsó parasztként viselkedsz még a legkevésbé se értesz hozzá, és le van írva a kvarkok résznél, hogy a kvarkok a színek segítségével ERŐSEN KÖLCSÖNHATNAK EGYMÁSSAL, AMIT A QCD (kvantum-színdinamika ír le), és ha kicsit is értenél hozzá, rájönnél, hogy ha részecskék erősen kölcsönhatnak egymással az befolyásolja a tömegüket és az energiájukat, főleg relativisztikus esetnél ahogy ezeket tárgyalni kell. Szóval az inkompetens kérdésed értelmetlen, mert a benne megfogalmazott feltevés nem igaz, és a QCD leírja a kvarkok közötti kölcsönhatásokat, a barionok energiáját stb.
7/10 anonim válasza:
Amúgy a linkelt egyetemi jegyzet 25. oldalán le van írva, hogy a hadronok impulzusának és tömegének nagyrészét a glüonok, a közvetítőrészecskék tartalmazzák szóval már a feltevés is hibás.
8/10 A kérdező kommentje:
a helyzet az, hogy a kérdéshez egyik válasznak sincsen köze
2015. dec. 10. 21:01
9/10 anonim válasza:
De igen, mert a kérdés rossz. A hadronok (a proton hadron) tömegét, energiáját, impulzusát nagyrészt gluonok adják és nem a kvarkok.
10/10 A kérdező kommentje:
mindegy, a kérdésem arra vonatkozott, hogy az energia egy része belső mozgási energia, és az elvileg változhat, persze lehet hogy valamiért nem, vagy rettentően kicsi az effektus, de ennek a magyarázata a kérdés lényege, mellesleg a gluon kölcsönhatásként is tekinthető, nem részecskeként, és akkor átkonvertálható szerintem mozgási energiába, de ez most lényegtelen
2015. dec. 11. 23:12
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!