Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » (KÉMIA), Miért van az, hogy a...

(KÉMIA), Miért van az, hogy a nagyobb méretű atomok több kötést létesíthetnek?

Figyelt kérdés

Kicsit belegabalyodtam. A következő van: Az 1. és a 2. periódus elemei legfeljebb két kötést létesíthetnek.(tehát legfeljebb 4 lehet a kovalens vegyértékük,tehát legfeljebb négy elektront tarthatnak meg maguk körül,így kialakul a nemesgázszerkezet). A 3. periódustól már az atomok nagy mérete révén már 8-nál több elektron is tartózkodhat körülöttük... Pl a kénatomban(és a foszforatomban is) nem alakul ki pí-kötés,mert a molekula nagy méretű és kis elektronnegatívitású,miért? Segítenél? NAGYON HÁLÁS LENNÉK.

19/lány

2016. ápr. 6. 22:04
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem az lehet a kulcs, hogy a 3. Elektronhej kezdodik telitodni a 3. Periodusban. (M hejra ugye 18 elektron fer ra) Am, itt csak a 3s, es 3p palyakon vannak elektronok, tehat a '3d' alhej ures.
2016. ápr. 6. 22:33
 2/6 Walter_Dornberger ***** válasza:

Először is, az első és második periódus elemei nem kovalens, hanem ionos vegyületeket alkotnak. Az első csoport elemei (mivel elektronjai s pályákon vannak) és az illető hélyhoz tartozó p pályák betöltetlenek, lényegesen kisebb méretűek.

A nemesgáz szerkezet (telített s és p pályák) az első két esetben csak elektron leadással valósul meg.

Másodszor, a harmadik periódustól megjelenik az amfoter jelleg. A külső hély elektronszerkezete (ami számít )s2 p1.

A molekulapályák fogalma nem kapcsolódik közvetlenül az elektronpályákhoz:

Az első kötés mindíg pi kötés lesz, minden további szigma kötés. Kérdezz nyugodtan.

2016. ápr. 7. 05:10
 3/6 Walter_Dornberger ***** válasza:
basszus, nagyon reggel van még: elnézést a héj az "héj"
2016. ápr. 7. 05:11
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

Egyetemre jársz?

"Szerintem az lehet a kulcs, hogy a 3. Elektronhej kezdodik telitodni a 3. Periodusban. (M hejra ugye 18 elektron fer ra) Am, itt csak a 3s, es 3p palyakon vannak elektronok, tehat a '3d' alhej ures."

d alhély itt sok vizet nem zavar. a 3. periódus [Ar] 3p^2 3p^6-nál van tele. Ezért hívják nemesgáznak az argont.

energetikailag nem hatékony

"Először is, az első és második periódus elemei nem kovalens, hanem ionos vegyületeket alkotnak."

Mondjuk az Oxigén? Periódust írt, nem főcsoportot.

Amúgy ezért kérdező.

"nem alakul ki pí-kötés,mert a molekula nagy méretű és kis elektronnegatívitású"

Mondjuk az S8-ban is csak két elektront dob be egy atom a kötésbe, csak atomrácsba, és nem molekularácsba rendeződnek.

Ennyi a varázslat : [link]

Persze ą kén oxidációs száma nem feltételen -2. Például a kénsavban nem. Vagy például a peroxidokban az oxigén -1. Vagy a hidrideknél az alkáli és földfémek +-os oxidációs számúak.

Ezek az állapotok egyszerűen csak metastabilak.

Én csak egy gépész vagyok, a tévedés jogát fenntartom.

2016. ápr. 7. 15:31
 5/6 anonim ***** válasza:

ja... az S8-ban egyébként az oxidációs szám minden atomnál 0

8 elektron tartózkodik mindegyik körül nem több nem kevesebb

ha esetleg jön egy olyan atom ami jobban szeretne egy elektront közelebb tudni magához, mint a kén, akkor az egy stabilabb állapot tehát végbe megy egy reakció

2016. ápr. 7. 15:35
 6/6 Walter_Dornberger ***** válasza:
#2 vagyok, periódust írtam főcsoport helyett. Nagyon hajnal volt. bocsesz.
2016. ápr. 7. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!