Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A változó mágneses mező...

A változó mágneses mező hatására létrejövő indukált feszültség mennyire tartósan lép föl és mi a jelentősége?

Figyelt kérdés
Azt sejtem, hogy csak addig áll fent, amíg a változtatás történik, de akkor ilyen kis ideig tartó feszültségnek mi a jelentősége? Olvastam, hogy a fénycsöveknél is szerepe van, hogy önindukció történik, megszakad az áramkör és így indukálódik kellően nagy feszültség, hogy a fénycsöveket megvilágítsák az elektronok. De ha ez nagyon rövid ideig áll fent mi biztosítja, hogy tovább ég? meg amúgy ha meg van szakítva az áramkör akkor hogy megy ez végbe? Nem áll össze a kép teljesen!

2016. ápr. 4. 22:57
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Viszont nem 1kV -ról van szó hanem akár több 10kV vagy 100kV nagyságrend is előállhat."

Nem véletlenül írtam 1 kV-ot. A változás lassú, milliherzes tartományban van, a szakértő szerint (a műegyetem professzora).

"mert a transzformátorokon lejut a fogyazstókig"

Nem jut le, mert ez az 1 kV sem úgy keletkezik, hogy lejuthasson, hanem a távvezeték vezetője és a föld mélyén a visszavezetés között.

"Nagyobb a gond ha több 10kV vagy 100kV nagyságrendű túlfesz keletkezik.

Az már a közüzmi hálózat transzformátorait is t9nkre tudja tenni."

Még egyszer, nem keletkezik ekkora feszültség, és nem a nem keletkező nagy feszültség teszi tönkre a transzformátorokat, hanem a keletkező kis feszültség, ami gyakorlatilag tehát a milliherz frekvencia miatt szinte egyenfeszültség, eltolja, előfeszíti a mágnesezési görbét, így egyik félperiódusban a telítési szakaszban üzemel a gép, amihez jóval nagyobb mágnesező áram tartozik.

máj. 18. 08:21
 12/12 anonim ***** válasza:

#9 már megint hülyeségeket beszélsz. Azért, mert a vasmagosdi jóval jobb, azért a légmagosdi nem ugyanazokat a törvényeket követi?

Ami meg az előzőt illeti:

"Egyrészt azt egy szóval sem mondtam hogy csak abban van."

Hát ezt írtad:

"Az önindukcióra pont az a magyarázat, hogy az elektromos erőtér által létrehozott mágneses tér eltárolódik a ferromágneses fémekben pl vasban"

Ez azt jelenti, hogy ha nincs vasmag, nincs önindukció, de ha nem azt gondoltad, tanulj meg magyarul. Is.

máj. 19. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!