Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Gondolkozott már ezen valaki?

Gondolkozott már ezen valaki?

Figyelt kérdés

Egyik nap láttam a Spektrumon egy érdekes műsort, amiben a világegyetemről és annak érdekességeiről volt szó.

Felmerült bennem, hogy nyilván hatalmas b*romság azt gondolni, hogy csak a Földön létezik intelligens életforma, ebből kiindulva, mi van, ha van valahol egy olyan életközösség, amely olyan szintű intelligenciával és technikával rendelkezik, ami már felfedezte és bizonyította a világegyetem kialakulását, ennek miértjét, annak a nagy feketeségnek -amit látunk képeken, filmeken- az összetevöit. Valamint mi van, ha kicsit túl gondolunk a saját galaxisunkon és távolabbra nézünk. Nem a Star Wars ihletett meg! Az is lehet, hogy valahol már rég feltalálták a fénysebességnél is gyorsabban közlekedő járműveket. Az ember nagyon nehezen tud eltekinteni attól, hogy míg nekünk itt oxigénre, vízre és egyéb lételemekre van szükségünk, addig lehet egy bolygó, valahol messze, ahol ezekre semmi szükség nincs és mégis van rajta intelligens életforma, oxigén palack nélkül. Valamint ott van a földi fizika. Ez sem biztos, hogy mindent megmagyaráz, ami a bolygón kívül történik. Sokaknak nehéz elvonatkoztatni az itteni élettől, és az itt uralkodó fizikai törvényektől, míg lehet, hogy van egy olyan bolygó, ahol aulz általunk plafonnak elnevezett terület a padló. Nem lehet tudni. Annyi minden van, amire az emberiség soha nem fog rájönni, és egyesek úgy halnak meg, hogy egész életüket a tudománynak szentelik szinte sikertelenül és bele sem gondolnak, hogy valahol máshol, a Földön kívül lehet, hogy már réges rég megoldották azt, amit itt az emberek egy életen át kutatnak.

Nos, ha már élet. Az is lehet, hogy van egy hely, ahol az átlag életkor nem áll meg 60-80 esetleg 90 év között, hanem több száz évet élnek, mint itt a Földön élő egyik teknősfajta is. Sok minden van, amin az embereknek nehéz túlgondolni, de mégis lehetséges, ám mi megmagyarázhatatlannak tartjuk, vagy esetleg lehetetlennek, miközben lehet, hogy valahol már találtak rá magyarázatot, vagy megoldást. Az emberi képzelet határtalan, de nem biztos, hogy minden amit elképzelünk csak a képzeletünk szüleménye, hanem akár igaz is lehet, csak túl kell gondolni a földi életen...

2016. ápr. 2. 04:16
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
95%

Ezeken természetesen már mind gondolkodtak jó sokan, és ma is gondolkodnak, de a klasszikus hasonlat alapján az elveszített kulcsot csak ott tudjuk keresni, ahol világít a lámpa. Azaz csak abból tudunk kiindulni, amit már ismerünk: a földi életből és a földi fizikából. Kizárni nem lehet semmit, azt sem, hogy a világegyetem távoli részeiben mások a fizikai törvények vagy hogy más bolygókon a mienkétől gyökeresen eltérő feltételek mellett is létre tudott jönni nálunk akár fejlettebb élet is. De ezt csak akkor fogjuk megtudni, ha szembesülünk ezzel, addig csak filózhatunk róla, hogy vagy igaz, vagy nem, de előbbre nem jutunk.

Én a magam részéről azt gondolom, hogy súlyos naivitás lenne azt hinni, hogy az egész univerzum megismerhető csupán a jelenlegi tudásunk extrapolálásával. Hiszen a tudomány eddig is úgy fejlődot, hogy a valóság megismerése és az azt leírni kívánó emberi találékonyság kölcsönösen segítette egymást. Azonban az előbbi továbbra sem lesz mellőzhető, és csupán csak a képzeletünkre hagyatkozva nem fogunk tudni elérni semmit. Az legfeljebb meseírásra lehet elegendő, nem tudományos kutatásra. A legjobb, amit tehetünk, hogy a nyitva hagyott kérdéseket nem utasítjuk el csípőből, de kellő szakmai szkepticizmussal élve nem is vetjük bele magunkat ezoterikus tanokba, hanem megmaradunk az érdeklődő és kísérletező racionalitás talaján.

2016. ápr. 4. 12:33
 12/14 Wadmalac ***** válasza:
100%

Talán sántító hasonlat, ha egy metróvonal egy-két állomásán jártam, elég jó valószínűséggel feltételezhetem, hogy a sínpár távolsága, a szerelvény tápfeszültsége és az alagút körülbelüli mérete azokon az állomásokon is azonos lesz, ahol még nem jártam.

De az állomás dekorációjára, a világítótestek számára, a padló és a fal mintájára feltételezéseket felállítani fikció.

Valahogy így áll a tudományunk is. És így persze sokkal több a nyitott kérdés, mint a megválaszolt, de vannak alapvető dolgok, amit biztonsággal "jósolhatunk", mert stabil ok-okozati kapcsolattal megerősített, deduktívan bizonyított.

2016. ápr. 4. 14:07
 13/14 anonim ***** válasza:

#6 válaszoló vagyok

Érdekes hogy engem lepontoztak nullára a követzekező 4 embert aki ugyan azt irta mint én pedig nem :D

Amúgy a tudomány mindig a leg egyszerrüb magyarázatót fogadja el. De teljesen semmitse szabad kizárni.

2016. ápr. 4. 20:48
 14/14 Wadmalac ***** válasza:

"#6 válaszoló vagyok

Érdekes hogy engem lepontoztak nullára a követzekező 4 embert aki ugyan azt irta mint én pedig nem :D"

Ezért veszélyesek itt az egysoros válaszok, mert nem biztos, hogy úgy értelmezi minden olvasó, mint ahogy te gondoltad. És olyankor az is lepontoz, aki amúgy egyetértene.

2016. ápr. 5. 07:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!