Miféle reakcióban lehet az oxigén redukálószer?
Egy kémiai feladat így hangzik: Melyik az a nemfémes elem, amely reakcióiban kizárólag oxidálószerként szerepelhet?
Én erre egyből beírtam az oxigént, viszont a megoldókulcs egyedüli lehetséges válaszként a fluort jelöli meg. Gondolom azért, mert ennek a legnagyobb az elektronegativitása. De akkor az oxigén, és a többi nagy elektronvonzó képességű elem (pl. a halogénelemek) milyen reakcióban lehetnek redukálószerek?
Azesetben, ha fluorral reagálnak:
F2 + O2 -> O2F2
Az oxigén oxidációs száma ezesetben +1, azaz oxidálódott (redukálószerként viselkedett).
De ugyanígy igaz a klórral, brómmal, jóddal való reakciójára is.
#Silber
Tudtommal a fluor oxigénnel alkotott vegyületének képlete OF2. (De lehet, hogy más is van.
Az oxigénnek nagyobb az elektronegativitása, mint a többi halogénelemé, így a velük alkotott vegyületekben az oxidációs száma negatív.
Látom, abban igaza volt Silbernek, hogy az oxigén és fluor reakciójából O2F2 képződik. Elnézést kérek a pontatlanságért, mobilról írtam, és lusta voltam alaposabban utánanézni.
A második állításomat viszont továbbra is fenntartom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!