Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A trisó (Na3Po4) és az alumíni...

A trisó (Na3Po4) és az alumínium (Al-? ) reakciójából keletkezhet bármi mérgező?

Figyelt kérdés
Nagyobb mennyiségű edényt mosogattam és trisót használtam a zsírtalanításhoz. Sajnos beledobtam egy acélnak tűnő konzervnyitót, ami kissé málani kezdett és kiderült, hogy alumínium volt. Persze az edényeket elmosogattam mégegyszer meg elöblítettem, de félek, hogy mérgező lehet a rajtuk maradt dolog. Gondolom valami Al-foszfát keletkezett, ami elvileg nem mérgező, csak a keresés során belefutottam az Al-foszfidba, ami viszont nagyon és megijedtem. Ugye az nem keletkezhet ilyenkor?
2016. márc. 6. 00:43
 1/4 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

A trisó oldódása lugos kémhatású, az aluminium meg amfoter jellegű és reagál a vízzel, amennyiben megbomlik a felületi oxidréteg. Erre a foszfátos lúgos lötty egy kis súrolással alkalmas. A keletkezett gáz természetesen hidrogén.

Mosogatógépben hasonló okok miatt az Alu öntvényeket nem jó mosogatni, feloldódik szintén. pl alu fokhagymanyomó.

A foszfidok más tészta. A foszfidok hidrolízisekor foszfin gáz (PH3) keletkezik, az nagyon mérgező.

Annyit kell tudni róla hogy fokhagyma szagú. (Az. tankönyvek szerint)

Foszfin gáz itt semmiképp sem keletkezik.

Aluminium por és foszfor keverékének (magnézium és foszfor keverékének) levegőtől elzárt öszeolvasztásával állítják elő a foszfidokat.

Felhasználás:

Kártevőirtás az élelmiszeriparban, búza és szemes termékek közé keverve szépen elhidrolizálnak lassan, és a magtár megtelik gázzal. patkány, egér kampec.

Azért is jó ez a gáz, mert a levegő nedveségével reagálva semlegesül.

A kiindulási anyagainak maradványai sem mérgezőek.

Vakond ellen tuti a foszfid hatóanyagú tabletta, bár Eü. gázmesteri papír kell hozzá.

Az arvalin lótetűirtónak ez a hatóanyaga.

Remélem kellő mélységben megválaszoltam a kérdést.

2016. márc. 6. 08:27
 2/4 anonim ***** válasza:
Nem, nem keletkezhet. De ha ennyire oldotta az alumíniumot, akkor én nem nagyon használnám azokat az edényeket, ugyanis az alumínium viszont mérgező, ha vízben oldható formává alakul.
2016. márc. 6. 08:28
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, sokat megtudtam. Az alumínium foszfátnak elég magas az LD50-je, szal nem foglalkozom vele, persze nem egészséges, de mindent elmostam mégegyszer. Akkora baj nem lehet pár száz mg-tól, vagy max egy fél g-tól, ami véletlen rajtuk marad. De szerintem még annyi sem.
2016. márc. 6. 13:40
 4/4 anonim ***** válasza:

Nem keletkezhetett semmi "údenagyon" veszélyes :)

Az első kommentelő szépen kifejtette.

Egyébként vízben oldhatatlan csapadékot képezne a AlPO4.

2016. márc. 8. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!