Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az alumínium hogyan oldódik...

Az alumínium hogyan oldódik sósavban?

Figyelt kérdés

Egyik helyen ezt írja: Al + HCL = AlCl3 + H2 (nincs rendezve, de nem ez a kérdésem)

A másik helyen azt olvasom, hogy a sav vízével lép reakcióba, és akvakomplex képződik: 2 Al + 6 H3O+ + 6 H2O = 2 {Al(H2O)6}3+ + H2.

Tudnál segíteni nekem? Nagyon megköszönném. :))

2015. dec. 27. 12:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy a védő oxidréteg lemaratása után H2-t fejleszt a savból a redukáló képessége miatt.

Szerintem az 1.

2015. dec. 27. 14:22
 2/3 anonim ***** válasza:

Mindkettő helyes, de az egyszerűség kedvéért az elsőt használjuk.

A HCl víznek adja le protonjait.

Az AlCl3 vízben ionjaira disszociál (nem tudom miért húzza alá, helyesen írtam elvileg), tehát oldatban AlCl3-mal elvileg nem igen találkozol.

2015. dec. 27. 15:54
 3/3 anonim ***** válasza:

Semmi elvi különbség nincs a felírásmódok közt, csak az egyik részletesebb mint a másik.

Az alumínium amfoter fém, savakban és lúgokban is oldódik.

Sósavban hidrogén fejlődés közben oldódik az alumínium és az oldatba alumínium ionok jutnak. Az ionok hidratálódnak, szóval vizes oldatban hexaakva komplexek vannak.

A 2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3H2 folyamatban is hexaakva komplexek képződnek, csak nem részletezzük (hogy mi történik az AlCl3 oldódásakor).

2015. dec. 28. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!