Miért robban fel a nitroglicerin ütés hatására?
Kicsi az energiagát, ami a reakciót elindítja.
Az ütés által átadott energia ehhez elég.
És ha egy molekula elbomlik az ütés hatására,
a bomlás közben felszabaduló kötési energia aktiválja
a környéken lévő molekulák bomlását, és tovább,
ez a láncreakció pillanatok alatt megtörténik.
Az egy méterről padlóra leeső csepp már szépet pukkan. Amikor már olyan étolaj kinézetűre van többszörösen desztillálva. Amikor még tejes, satun kalapács alatt sem csinál semmit.
Attól, hogy én élek és el tudom mondani, ez még mindig "do not do it at home" kategória. :D
Ja és nem mellesleg illegális is az ezzel kísérletezés.
Ad 8:
Ez így biztosan nem igaz! A pH papírra, amivel a savmentességet ellenőrízte az előadó, ráütve szépet pukkant. a vízmentesség a döntő.
Nekem a tejes kinézetű, a vizes nem akart "elsülni" sehogy.
Csak amikor a víz kipárolgott.
Télen készült, amikor a műhely 10-15 fokos volt, meg is lepődtem, hogy másnapra a "cucc" megkötött, mint a zselatin. Kézmelegen már folyt, mint az étolaj.
Persze akkor még nem tudtam, hogy már a sav-glicerin bekeverésnél elpuffanhattam volna, mert ha túl gyorsan adja hozzá az ember, túlmelegszik.
Mázlim volt.
Senki ne próbálgassa otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!