A jódozott konyhasó az pontosan mi?
Addig tiszta h NaCl. de ha jódozott, akkor kell lennie benne jódnak/jodidnak is. Akkor úgy van h vannak benne NaCl és NaI kristályok is? Mert gondolom nem jódot raknak bele :)
Előre is kösz a válaszokat





Igen vannak benne, de nem feltétlenül külön kristály formájában. Kálium jodidot használnak egyébként, legjobb tudomásom szerint vizes permetként keverik a sóhoz, azaz egy vizes oldatot hoznak létre lényegében , így ahol ez kikrsitályosodik, ott a Na+ K+ Cl- és I- ionok alkotnak egy közös ionrácsot, nem válik szét. (Honnan tudná a kloridion, hogy neki a Na-ionhoz kell tartoznia?)
De ha külön szilárd kristályként keverik hozzá, akkor úgy is marad, tehát lesznek kicsi KI kristályok a NaCl kristályok közt.
köszönöm :)
a kérdés egyébként most vetődött fel bennem, mikor az oldalon egy olyan válszt találtam, hogy a jódozott só jobb mint a Na-os :) Mondjuk az aranyos lehet. Cl- és I- :)Anion nélkül :P
Bocs, ez off volt.





ez is off, de a jód nem szublimál el a jódozott sóból?
egy tanárom mondott erről valamit, de már pontosan nem emlékszem az indoklására, de azt mondta elszublimál a jód. És példának említette a vajas kenyérre szórt jódozott sót és a húslevesbe szórt jódozott sót és az egyikre azt mondta h nincs értelme a jódozott sót használni,mert elszublimál a jód a sóból.
Valaki felvilágosítana, hogy van ez?





Igen, jól érted: ionos formában nem szublimál. A jód elemi formában nem jó ízű és még szublimál is. Nem mellesleg a szerevezet nem tudja hasznosítani az elemi jódot, ami ráadásul mérgező. A tanár nagyot tévedett, amikor a jódozott sót szublimálni gondolta.
Örülök, hogy a válaszom "valószínűnek tűnik", egyébként a wiki-n is fent van, hogy mit használnak. Ott még a K-jodátot is írják, ami szintén nem szublimál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!