Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az én figyelmem siklott el...

Az én figyelmem siklott el valami felett, vagy a két cikkben két teljesen ellentétes dolgot mondanak ugyanarról?

Figyelt kérdés

"Ha meg tudnánk figyelni ezeket a kvarkokat, azt látnánk, hogy lassabban mozognak a háromdimenziós térben, mert mozgásukkal párhuzamosan az extra dimenzió láthatatlan hurkait is be kell járniuk"

[link]

"Ha ebben a pici extra dimenzióban mozog valami, az gyorsabban mozog, mint a csak háromdimenziós térben mozgó részecskék, és a relativisztikus tömegnövekedés miatt az ismert három dimenziónkban nagyobbnak fogjuk látni a tömegét"

[link]

2010. ápr. 1. 02:53
 1/5 anonim válasza:

a cikket nem olvastam el, cak amit kiemeltél belőlük :D

nah szal ebből én is kiemelnék :D

"hogy lassabban mozognak a háromdimenziós térben,"

(lassú 3D-ben)->(gyors másik D-ben)

"gyorsabban mozog, mint a csak háromdimenziós térben"

(gyors másik D-ben)->(lassú 3D-ben)

legalábbis sztem:D

2010. ápr. 1. 04:55
 2/5 A kérdező kommentje:

mint a csak háromdimenziós térben mozgó részecskék,

A második állításod semmiképp sem lehet igaz.

2010. ápr. 1. 09:36
 3/5 anonim ***** válasza:

jól írja az első, nincs ebben ellentmondás, mindkettő ugyanazt mondja: a csak 3D-s térben mozgó cuccok lassabban mozognak, mint azok, amelyek kivándorolnak 4D-be is, mert azoknak még az extra dimenziót (amit itt kis hurokként képzelnek el) is meg kell járniuk közben.

Kb úgy képzeld el, hogy mi csak a 3D-ben tudjuk érzékelni a dolgokat, de ha ebben néznék a dolgokat, akkor azok a cuccok, amik ebből 3D-ből kimozognak, igaziból az általunk érzékeltnél gyorsabbak, mert még azt a plusz dimenziót is bejárják, csak azt mi nem érzékeljük. Viszont hiába mi nem érzékeljük, attól még gyorsabbak a többi cuccnál, ami megmarad 3D-ben, ezért a relativitás elmélet szerint megnő a tömegük a többihez képest, s ezért máshogy fognak viselkedni.

2010. ápr. 1. 10:24
 4/5 A kérdező kommentje:

Szóval ezek a kvarkok valójában gyorsabban mozognak, de 3D-ből nézve mégis lassabban mozgóknak látjuk őket.

Persze feltéve, hogy ez valójában így van, és hogy valóban mozognak négy dimenzióban.

2010. ápr. 1. 19:16
 5/5 anonim ***** válasza:
Lényeg, hogy ha kellően kis helyre tudják koncentrálni majd egy gyorsító energiáját, akkor extra dimenzióban is elmozdulhatnak a részecskék, és ezért nem szokványosan viselkednek.
2010. ápr. 1. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!