Képes lehet egy baktérium vírusok előállítására?
#hollofernyiges
A válasszal szinte teljesen egyetértek, csak két kisebb megjegyzést teszek.
1. "(vagy RNS-e) beépül a bacigenomba"
Én sosem hallottam olyanról, hogy vírus RNS épülne a gazda genomba. Tudtommal csak vírus DNS épülhet be. (Természetesen előfordulhat ilyen folyamat RNS genomú vírusnál is - de csak ha retrovírusról van szó.)
2. Ez csak egy kis kiegészítés: a folyamat nem csak baktériumokban, hanem eukariótákban (akár az emberben is) végbe mehet. (Csak azért tettem hozzá, mert nem tudom, ez a kérdező számára is egyértelmű-e.)
Az általad linkelt szövegből nem derült ki, de a kísérletben olyan változatával dolgoztak a Cas fehérjéknek, amelyek reverz transzkriptáz enzimmel voltak összekötve. Ennek a segítségével a baktérium az RNS-t DNS-é írja át, és ezt illeszti be a DNS-ébe (legalábbis ha jól értem). Az eredeti cikk absztraktja itt elérhető:
Szeretném azt is leszögezni, hogy itt nem ugyanarról a mechanizmusról van szó, amiről hollófernyiges és é beszéltünk (bár ez talán kiderült a válaszokból). Ezt a CRISPR/Cas rendszert, amiről a cikkben szó van, én őszintén szólva nem nagyon ismerem. Azonban ha jól értem a rendszer működését, nem az egész virális genomot építi be a DNS-ébe a baktérium a folyamat során, hanem csak rövid szakaszait. Így aztán nehezen tudom elképzelni, hogy ezek miatt a szakaszok miatt vírusok termelődjenek a baktériumban (mellesleg a rendszer épp a baktériumok immunitásának kialakításában játszik szerepet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!