Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy kell érteni azt, hogy a...

Hogy kell érteni azt, hogy a Hold a Földhöz viszonyítva szabadesésben mozog?

Figyelt kérdés
A szabadesésben mozgó tárgyak esése egyenes, a Holdnak viszont pályája van.
2010. márc. 31. 12:51
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
80%
Tévedsz, a Föld körül kering. Ha eldobsz egy tárgyat, akkor az megy oldalra, és közben esik lefelé. A Hold ugyanezt csinálja, csak "mindig mellé esik".
2010. márc. 31. 13:47
 2/16 anonim ***** válasza:
43%
A pályán keringés nem szabadesés.Szabadesés az amikor a gravitáció hatásirányába esik a tárgy az pedig egyenesvonalú mozgás. A Hold nem esik hanem kering.
2010. márc. 31. 13:54
 3/16 anonim ***** válasza:
A hold az lassan tavolodik a foldtol. A kormozgast a fizikaban egyenletesen gyorsulo mozgasnak is szoktak tekinteni. Err emlekszek, hogy tanultuk.
2010. márc. 31. 15:13
 4/16 A kérdező kommentje:

"Eszerint a Föld tehetetlenségi pályán kering a Hold körül (a hatás kölcsönös, ezért a mozgás leírása szempontjából tökéletesen mindegy, hogy a Földet vagy a Holdat választjuk középpontnak), azaz pályája mentén folyamatosan szabadon esik annak gravitációs terében."

[link]

Tehát a Hold a keringése közben a Földhöz viszonyítva szabadon esik.

De mit jelent ez?

2010. márc. 31. 16:48
 5/16 A kérdező kommentje:

Tisztában vagyok vele, hogy a Hold a Föld körül kering, nem értem, miből vontad le azt a következtetést, hogy nem.

Hogyhogy mindig melléesik?

2010. márc. 31. 16:50
 6/16 A kérdező kommentje:
hogy szerintem nem.
2010. márc. 31. 16:50
 7/16 A kérdező kommentje:

Itt pedig az áll, hogy a Föld körül keringő űrhajós is szabadesésben van.

[link]

Szóval biztos, hogy egyszerre van szó keringésről és szabadesésről, de ez mégis hogy lehet?

2010. márc. 31. 17:21
 8/16 anonim válasza:

Az első válaszadónak igaza van. Ha eldobsz egy tárgyat a föld felszínével párhozamosan, az nem csak abba az irányba fog haladni amerre dobtad, hanem a föld középpontja felé is, de minél nagyobb sebességgel dobod el annál távolabb esik le. Ha elég nagy sebességgel dobsz el egy tárgyat a bolygó felszínével párhuzamosan, akkor nem fog leesni, hanem kering, persze ez a földön a légkörön belül azért nem lehetséges, mert a légellenállás miatt a sebességéből veszíteni fog, de a rá ható gravitációs erő ugyan akkora marad.

De például, ha a Holdon teszed ezt meg és a felszínnel párhuzamosan (pont akkora sebességgel amekkorával kell) eldobsz egy kavicsot, akkor az a felszíntől egy méterrel (ha tökéletesen domborzatmentes lenne a Hold felszíne) keringene az a kő ugyan akkora sebességgel amivel Te megindítottad a végtelenségig. Ha a kellő sebességnél egy kicsit gyorsabban dobnád el, akkor keringés közben lassan eltávolodna a holdtól spirálisan. Ha pedig lassabban, akkor ugyan úgy spirálisan a holdhoz közeledne és végül leesne. Remélem hasznos voltam.

T.B.

2010. márc. 31. 20:00
 9/16 anonim válasza:
100%

Előző vagyok!

Kicsit rosszul fogalmaztam. Azt, hogy egy méterre keringene a Holdtól természetesen úgy értettem, hogy, ha egy méterrel a felszíntől, azzal párhuzamosan is dobtad el!

Ezért mondják hogy az asztronauták zuhannak a Föld felé.

Gondolj bele, az űrhajóban súlytalanság van, de nem azért mert nem hat rájuk a gravitáció, hanem azért, mert folyamatos szabadesésben vannak.

Ha megállítanánk az űrhajó keringését, akkor valamivel meg kellene tartani a súlyát, például hajtóművel, különben lezuhanna, de ha megtartanák, akkor az űrhajósokra újra lenne súlyuk, és nem lebegnének a hajótestben.

T.B.

2010. márc. 31. 20:06
 10/16 anonim ***** válasza:
A Föld körül keringő űrhajós tényles szabadesésben van. Mint ahogy egy űrállomás is. Úgyanis a kilövés után Föld körüli pályára állítják, ami azt jelenti hogy szabadesésben "körbeesi" a Földet. Ezért van benne súlytalanság. Nyilván akkor ez jellemző a benne ülő űrhajósra is.
2010. márc. 31. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!