Hold keringése a föld körül? De mégis hogyan?
Én eddig azt hittem, hogy akkor van telihold, amikor a hold a nap és a föld közé áll és kitakarja a nap fényét és azért láthatjuk és ahogy megy balra úgy láthatunk belőle mindig kisebbet míg mögénk nem kerül és akkor teljesen eltűnik és akkor van új hold mert a föld árnyékába kerül.
de most látom, hogy pont fordítva van akkor van telihold ha mögöttünk jár.. de hogyan? :S
Ez a képe sztem nagyon szemléletes:
Próbáld úgy elképzelni a képet mintha nagy labdák lennének 1 éjszakai mezőn. A Nap egy reflektor, te a Földet jelképező labda mellett állsz. Teliholdnál a hold távolabb van a Naptól mint a Föld(és nagyjából egy vonalban van a 3 égitest). A Holdnak is van egy megvilágított és egy sötét oldala, teliholdnál a megvilágitottra van rálátásunk.
Vagy még jobb ha úgy képzeled el h a szobádban a villany a Nap, és van egy kisebb meg egy nagyobb labdád/golyód.
Ha két labdát az ábrának megfelelő különböző pozíciókba helyezed, úgy h közben az arcod a nagyobbik labda mellett van(persze úgy h a fejed ne árnyékolja a kis labdát), akkor a kis labdán is ugyanazokat a fény fázisokat fogod látni mint amik a Holdnál vannak.
Ne feledd azt sem, hogy holdfogyatkozás mindig teliholdnál van!
Olyankor vannak hárman pontosan egy vonalban. Máskor (teliholdnál) meg nincsenek pont egy vonalban, így a Föld nem takarja el a Napot a Hold elől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!