Mi lehet a tudományos magyarázata annak, hogy az emberek többsége szereti símogatni a macskát?
Szerintem az emberből ezt nem ösztönös reflex hozza elő, tehát nem genetikailag kódolt valami ez, ahogy te próbálod ezt sugallni már a kérdésfeltevésben is. Persze lehet, hogy nincs igazam, mert őszintén szólva én nem értek hozzá. Szerintem csak annyi a magyarázata, hogy aranyosak ezek az állatok és kész, és a szeretetünket így a legkönnyebb kifejezni. Míg embertársunknak más módon is kifejezhetjük a szeretetünket (nem muszáj a gyereket simogatni, lehet, hogy egy kedves szóval vagy ajándékkal is kifejezzük ugyanezt), de egy állat esetében, pl. cicánál a legegyszerűbb módja a simogatás. Ha simogatod, akkor dorombol, és ez jó érzés, ebből tudod, hogy jól érzi magát veled. De csak ha becézgeted, akkor nem kezd el dorombolni.
És a kisgyereket is simogatják a szülők, az érintésnek az emberek között is nagy jelentősége van - már legalábbis normális családokban...
VAN genetikai magyarázat, mégpedig az az ösi "emlékezet", amikor meg az embernek is volt szöre, és a baba/gyerek ebbe kapaszkodott. A szörös állatka az anyai szörzetet hívja az emlékezetbe, a biztonságérzést, és szoros kötödést.
Amelyik ember meg nem símogatja a saját gyerekét, azzal valami baj van, normális szülö igenis gyakran megsímogatja a gyereket, nemcsak a fejét, hanem a hátát, hasát, kezét - szóval az egész gyereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!