Lehetne olyan képet készíteni a Naprendszerről, melyen a Nap és a bolygók egy része is jól kivehető?
Lehetne-e olyan távolságból nézni a Naprendszerre, ahol a Nap mellett legalább néhány bolygó is jól kivehető lenne? Léteznek ilyen valósághű fantáziarajzok, modellezések?
Attól tartok, a bolygók túl kicsit ahhoz, hogy a Nap mellett láthatóak legyenek, és valósághű legyen a kép. Túl nagyok lehetnek a távolságok.
Nem tartom kizártnak, hogy egy szonda is készített ilyen képet, de pont ilyet nem találtam.
Készült ilyen kép, igaz valójában nem egy fotó, hanem több fotóból álló montázs. Egyrészt túl nagy volt a látószög, másrészt játszani kellett a fényerővel (a Nap egy cseppet fényesebb, mint a bolygók). A bolygók így is elég halványak rajta (a linkben csak a kiemelt részeken látszanak). A Voyager 1 készítette.
Olyasmi képre gondoltam, ahol kb. "madártávlatból" rá lehet látni a Naprendszerre, vagy annak belső részére. Tehát félig felülről, félig oldalról. A Nap gondolom, elég nagy lenne rajta.
Annyira nem lehet lehetetlen, mert földközelből készült képek is vannak, ahol a Föld jó nagy, a Nap pedig akkora, mint amekkorának a Földről látszik. Itt persze más bolygók egyáltalán nem látszanak, de biztos van még valamilyen előnyösebb perspektíva.
A fotó technika úgy működik hogy van egy sokszor automata fényerőállítás. Ha a Naphoz állítjuk/ódik akkor a kisebb fényerejű dolgok konkrétan nem is látszódnak. Próbáld ki este fotózz le fényes valami, mondjuk a Holdat lámpát közelről, de úgy hogy mellette látszódhatnának a csillagok. Nem fognak mert a fényerő máshova lett kalibrálva. A fényerő miatt rendes képet külön külön kellene készíteni róluk.
Másik a méretük ami nem teszi lehetővé a méretarányos ábrázolást. Főként a linkelt képek méreteiben. Itt van valós méret a Naprendszerről:
Nemrég pont erről volt szó. Érdemes az egér görgővel legalább az első bolygóig elmenni hogy mennyi is a távolság.
Nincsen - csak közvetlenül a bolygó mellől lehet olyan képet készíteni, amilyet mondasz.
Értelemszerűen akkor több bolygó nincs a közelben.
Még a Föld Hold és keringési pálya méretarányai ábrázolhatóak, de ez is nehézkes. (kép lejjebb, egy keskeny hosszúkás kép)
Ebből is látszik a Naprendszer mérete a bolygókkal.
Értem, köszönöm a válaszokat.
Ettől függetlenül nem tudtok olyan képről, akár fantáziarajz, akár valós kép, ahol "madártávlatból" látszik a Nap, félig felül, félig oldalnézetben? Nagy nehezen elfogadtam, hogy a bolygók nem fognak látszani rajta. Mondjuk olyan teniszlabda-pingponglabda nagyságú lenne a Nap rajta.
Időnként elképzelek egy ilyen képet és nem hagy nyugodni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!