Hogyan lehet otthon konyhai körülmények között koncentrátumot készíteni?
Gondolok itt például: Erős paprika koncentrátumra, különféle gyógynövények kivonatára (Koncentrált hatóanyagban).
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Alapvetően két módszered van, mindkettő úgy indul, hogy csinálsz egy oldatot (kapszaicin esetén az alkohol, gyógynövények esetén általában a víz a jó oldószer, de hatóanya szerint itt is lehet jobb az alkohol).
Aztán, ha főzésre nem bomló és nem is illó a hatóanyag, akkor a fölös oldószer elpárologtatása főzéssel, ha hőérzékeny, akkor fagyasztással sűrítheted.
A fagyasztásos hosszadalmas és körülményes módszer, ott is a párologtatás az egyik metódus, itt a víz szublimációja sűrít, a másik eset, ha olyan mázlis oldatod van, hogy tiszta vízjég kezd belőle kifagyni, az oldott anyag nem, így a megfagyott jég kiszedésével tudsz töményíteni. Ez pl. alkohol vizes oldatának töményítésére jó, cukoroldathoz is.
Váu!
Ezért megérte kiírni életem első kérdését. :)
Megmondom őszintén féltem, hogy az "okos" emberek hasztalannak és értelmetlennek titulálják kérdésemet.
Nos Köszönöm a válaszaitokat, tényleg sokat okosodtam és még annyit segítettetek!
KÖSZÖNÖM!!!
Off, de a kapszaicinhez kapcsolódik,
Van egy kis manufaktúra (nem tudom, hogy működik még), ők készítettek paprikamag olajat. Étkezési és gyógyászati célra. Na az nagyon durva volt, konkrétan a bőrödet is "kipirosította". Ételbe tényleg csak egy "félcsepp".
Nos de ha tegyük fel van egy olajos-kapszaicines oldatom melyet a paprika darájából készítettem, azt végeredményben szintén "Hőkezeléssel" sűrítem?
A következő: gyógynövényeknél ahogy kivettem két legfeljebb három lehetőségem áll fent az első, hogy krémet csinálok belőle ehhez ugyebár el kell a növény sűrítménye netán kis darabok is abba, éppen úgy ahogy egy háziszappan legyártásánál is kivitelezhető, s végűl a harmadik dobogósunk az ?"ILLOOLAJ"? Ha olajban próbálom meg feloldani a növény hatóanyagát az illoolaj lesz? Amit még nem értek attól hogy feloldottam a hatóanyagot attól az még nem lesz koncentrátum! Esetleg előbb koncentráljam majd aztán kezdjel el az olajozást?
:)
Köszönöm szépen a felvilágosítást :)
S ha gondolod netán hosszabban is merenghetnénk néhány más kérdésen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!