Ha készítek otthon egy fizikai elméletett, hova adjam le?
További tudnivalók:
Nincsen semilyen felsőfoku végzettségem csak a fizikát nagyon értem,és kitaláltam egy elméletett
Kitaláltam egy új elméletett,de hol lehet ezt az elméletett beadni hogy megnézzék,kaphatok fizikai nóbel díjat.
Ha kísérletileg nem igazolod, akkor az nem elmélet lesz, hanem hipotézis, és mint ilyen, önmagában meddő. Sokféle dolgot ki lehet találni, a kulcs, hogy tudod-e az elméletedet kísérletekkel igazolni. Illetve kulcs az is, hogy az általad összerakott elmélet képes-e több dolgot magyarázni, összefogni, mint a jelenlegi elfogadott elméletek. Ha nem, akkor nyugodtan dobhatod a kukába. Szintén kérdés, hogy az elméleted feltételez-e olyan entitást, jelenséget, összefüggést, ami nélkül a jelenlegi elméletek már képesek magyarázni a világot. Ha igen, akkor nagyon nagy eséllyel szintén mehet a kukába.
Persze ennek megítéléséhez szükséged lenne arra, hogy ismerd alaposan, mélységében a jelenlegi elméleteket. Most ez kb. olyan, mint egy gyerekkori játszótársam, akinek az volt az „elmélete”, hogy a Nap lemegy, majd megfordul, és Hold formájában jön fel. Igen csodálkozott, mikor megmutattam neki egyazon pillanatban az ég két különböző részén a Napot és a Holdat, amely egyszerre volt látható. Ő nem ismerte a napfogyatkozást, holdfogyatkozást, stb… (Oké, volt vagy 6 éves talán.) Szóval nyugodtan írd le az elméletedet. Nagy (99% feletti) valószínűséggel aki kicsit több ismerettel rendelkezik, pontosan tudja, hogy miért nem tartható, miért vetné el nekifutásból az, aki mondjuk fizikából doktorált, vagy csak elvégzett egy műszaki egyetemet.
Nobel-díjat így természetesen nem fogsz kapni érte, de legalább tanulhatsz belőle valami olyat, amit addig nem tudtál.
"Sokféle dolgot ki lehet találni, a kulcs, hogy tudod-e az elméletedet kísérletekkel igazolni."
Nem ez fogja eldönteni, hogy érdemes-e foglalkozni az ötlettel. Simán fellehet kelteni a figyelmet kísérleti bizonyítás nélkül, különben az elméleti fizikusok kihaló félben lennének. Maga a kísérleti bizonyítékok egy kicsivel későbbi stádiumban kerülnek elő, mikor a hipotézis már átment az elméleti fizikusok szitáján átkerül a kísérleti fizikusokhoz, és ott dől el, hogy mennyire van összhangban a valósággal. Ha egyáltalán tesztelhető.
"Illetve kulcs az is, hogy az általad összerakott elmélet képes-e több dolgot magyarázni, összefogni, mint a jelenlegi elfogadott elméletek. Ha nem, akkor nyugodtan dobhatod a kukába. "
Ha az elmélete magába foglalja a többinek a cáfolatát, vagy a téma megközelítési hiányosságát, több mint elég.
Kérdező! Komolyan nem tudom, hogy mit kovácsoltál össze a fejedben, jó-e vagy rossz, de azt javaslom ne ide, ne anonim oldalakon tett közzé, mert ha tényleg jó, akkor úgy elfogják lopni, ahogy annak a rendje. Inkább keresd meg az elméleted alappilléreit, és egyesével ellenőriztesd le őket, akár itt is.
"Itt vannak fizikához jól értő emberek, ha ide beírod, megmondjuk, mennyire értékelhető az elmélet."
Dehogyis! Nem szabad leírni, mert ELLOPJÁK az ötletet!!!! :D És majd ők kapnak érte nóbel (sic) díjat.
Nézd kedves kérdező, én nem akarlak elkeseríteni, de annak gyarkorlatilag nulla az esélye, hogy a modern fizikában bármiféle értékelhetőt hozzál össze szakirányú végzettség nélkül. Bár elolvasva a kérdést mégegyszer, ezer százalék, hogy csak trollkodsz.
Nem kell elárulnod a komplett hipotézisedet, csak írd körül, miről szól.
Még annyiból is kiderülhet, hogy van benne valami vagy árnyékra vetődtél.
> Nem ez fogja eldönteni, hogy érdemes-e foglalkozni az ötlettel. Simán fellehet kelteni a figyelmet kísérleti bizonyítás nélkül, különben az elméleti fizikusok kihaló félben lennének.
Igen, de ez csak munkaeszköz a tudományos ismeretek bővítéséhez, és nem produktum. Olyan ez, mint az állvány. Kell az építéshez, de nem ez a produktum. Nota bene nem nagyon szoktak Nobel-díjat osztogatni igazolatlan elméletekre, de még az igazoltság után is csak ritkán az elmélet kitalálója kap Nobel-díjat.
> Kérdező! Komolyan nem tudom, hogy mit kovácsoltál össze a fejedben, jó-e vagy rossz, de azt javaslom ne ide, ne anonim oldalakon tett közzé, mert ha tényleg jó, akkor úgy elfogják lopni, ahogy annak a rendje. Inkább keresd meg az elméleted alappilléreit, és egyesével ellenőriztesd le őket, akár itt is.
Én csodálkoznék rajta, ha ez a forgatókönyv zajlana le. Illetve magát ez a kérdést felmutatva lehet pont bizonyítani, hogy a magadnak tulajdonított elméletet nem te találtad ki, hanem a kérdezőtől kaptad. De 99,99% a valószínűsége, hogy nem lesz mit ellopni. Egy-egy egyetemi tanárt, dékánt kb. naponta keresnek meg mindenféle elméletekkel, és ezek java része maximum az elmélet kiagyalójának a hozzá nem értéséből fakadnak csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!