Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Gyerekeknek hogy lehetne...

Gyerekeknek hogy lehetne házilag szemléltetni a Naprendszer bolygói méreteinek arányát (egyszerű eszközökkel)?

Figyelt kérdés
Pl. golflabdával, kavicsokkal, üveggolyóval, gyümölcsökkel. Nem kell, hogy teljesen pontosak legyenek az arányok, csak nagyjából.
2016. jan. 29. 12:34
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Utolsó: tegnap éjjel végignéztem. Eltartott egy darabig :D
2016. jan. 30. 13:57
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha alul a nyilat nyomod a görgetés helyett, akkor a "fénysebesség sokszorosával haladsz" (szigorúan idézőjelben), és még így is percekig tart, mire eléred a Jupitert, és akkor maradt még 3 bolygó. Na jó, a készítő beletette a Plútót is, úgy látszik "megkegyelmezett" neki.

Először én is görgetéssel haladtam, de egy idő után meguntam. Viszont félelmetes látni, hogy milyen iszonyatos távolságok vannak a Naprendszeren belül is, hát még azon túl! Nem is gondoltam volna, mielőtt megnéztem volna ezt az interaktív animációt, ami zseniális lett. Mellékesen megjegyezve a szövegek is jópofák lettek, amiket közbeszúrt, nekem bejöttek. Bele se merek gondolni, mennyit nyomhattam volna, ha a legközelebbi csillagig el akarnék jutni, és benne lenne ebben, de szerintem még egy év múlva sem állnék fel a székből. :D

Őszintén szólva, amikor ilyeneket látok, és ez kicsit lehet nem illik ide, de mindig lenyűgöz, hogy mekkora méretek vannak az Univerzumban mind nagyságra mind távolságra.

2016. jan. 30. 22:43
 13/17 A kérdező kommentje:
Utolsó: érdemes nyíllal görgetni egér helyett, akkor rövidebb idő alatt is meg lehet csinálni. Számomra a legmegdöbbentőbb benne egyébként a fénysebesség szemléltetése.
2016. jan. 31. 16:33
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok hasznos linket, tényleg sokat segítettetek. Most még azt szeretném kérdezni, hogy tud valaki olyan oldalról, ahol a Naprendszer összes égitestjének (tehát a holdaknak is) a keringését szimulálják? Vagy pl. olyan modell, ami hasonlóan az egyik linkhez, méretarányosan mutatja be a távolságokat, de lehet pl. zoom-olni, és meg lehet nézni a pályákat? Szeretném azt is látni, hogy a bolygók keringése hogy néz ki egymáshoz viszonyítva.
2016. febr. 6. 15:16
 15/17 anonim ***** válasza:

Ez elég jó.

[link]

Csak baloldalt a fogaskeréknél át kell állítani a két felső beállítást realistic-re.

Ezen kívül van egy Celestia nevű progi, ami hasonló, csak még "okosabb". Linux alatt létezik, Win alatt nem tudom.

2016. febr. 6. 21:25
 16/17 anonim ***** válasza:

Ez is pofás, de itt is át kell állítani, a fogaskeréknél az első beállítás felett mind a két csúszkát teljesen bal oldalra kell tolni a valós távolságokhoz és méretekhez. (Szóközre teljes képernyős.)

[link]

2016. febr. 6. 21:33
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

> "mindig lenyűgöz, hogy mekkora méretek vannak az Univerzumban mind nagyságra mind távolságra"

Én is szoktam ilyen méretarányos képeket nézni, és próbálom felfogni, de képtelen vagyok rá. Értem a számokat, kilométereket meg fényperceket, fényéveket, de mégis felfoghatatlan, nem lehet ráérezni, elképzelni. :)

2016. febr. 6. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!