Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kristályvizes só oldásának...

Kristályvizes só oldásának lépései?

Figyelt kérdés

Nemrég volt laborgyakszink, ahol is kristályvizes sót oldottunk adott mennyiségű vízben. Kiszámoltam, hogy pontosan hány cm³ vizet mérek ki a mérőhengerrel egy főzőpohárba és 2 tizedes pontosággal a kristályvizes sót is kiszámoltam, majd táramérlegen kimértem egy másik főzőpohárba. Most jön a lényeg amin meglepődtem; a sóhoz adtuk hozzá lassan a vizet vékony sugárban lefolyatva. Én speciel fordítva csináltam volna, mikor figyelmeztetett osztálytársam hogy is kéne csinálni. Az lenne a kérdésem; mi történt volna hogyha a sót simán hozzáöntöm a kimért vizemhez? Változtatna-e akár a keletkezett oldatom sűrűségén ez bármit is például? Vagy nem és ez csak az úgymond "szabvány eljárás" ? =)

[Megjegyzem, hogy CuSO₄ x 5H₂O só oldásáról volt szó, tehát jól láthatóan bekékült az oldat]

2016. jan. 27. 17:13
 1/3 anonim válasza:
Teljesen mindegy melyiket öntöd a másikhoz, én még nem hallottam ilyen szabványról. Egyedül tömény sav oldásánál kell figyelni hogy a savat öntsd a vízhez.
2016. jan. 27. 18:05
 2/3 Silber ***** válasza:
Ajánlott a sóhoz önteni a vizet, mert így bizonyosan oldatba fog kerülni az összes só (ha az oldhatóság megengedi). Ha a sót öntenéd a vízhez, a só egy része fenntapadna az edény falán és meghamisítaná a mérést, mert nem jutna oldatba.
2016. jan. 27. 18:08
 3/3 A kérdező kommentje:

Azt tudom hogy tömény sav esetén mi a teendő, csak itt egy kicsit bekavarodtam. Viszont mostmár tiszta minden, köszönöm a segítségeteket! =)

Nemhiába azért önálló munkavégzés mellett oda kell figyelni, és jogos.. :D

2016. jan. 27. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!