Összeegyeztethető-e az emberi tudat léte az eddig ismert fizikai törvényekkel?
,,Érzetminőség'' néven is rá lehet keresni a ,,kvália'' (qualia) fogalmára, mert ilyen néven is használják a magyar szakirodalomban. Sajnos, az írások többsége nem bevezető jellegű. Eddig ezt találtam:
Pléh Csaba:
A megismeréstudomány (kognitív tudomány) helye. Fogalmi kérdések.
sajnos ez csak pár szót ír a kváliákról.
Itt a teljes anyag:
az aláhúzott fekete szavak linkek (a ,,Tartalom'' szó is ilyen)
Én úgy tudom a fizika törvényei nem foglalkoznak a tudat létével. Nem állítanak semmit a tudatról, ezért nem is mondhatnak neki ellent.
Ha te másként gondolod, kérlek írd le konkrétan fizika melyik törvénye pontosan miben nem egyeztethető össze a tudat létével.
Valószínűleg néhány állat tudatos, és akkor az ember annál magasabb szinten tudatos. Létezhet-e az emberénél magasabb szintű tudat? Ha igen, akkor annál magasabb szintű létezhet-e? stb. Erről sem mond semmit a fizika. Ez azt jelenti, létezhet? Ha valami bonyolultabb létezik, arra valami egyszerűbb magyarázatnak is lennie kell. Elég törvényszerű, hogy minden ember tudatos valamiért.
Pl. le tudom írni egy fájlba, hogy tetszett-e az éppen hallgatott zene, vagy sem. A 0-t nyomom meg, ha nem tetszett, az 1-et, ha igen. De hazudhatok is. Kiszámítható-e mit fogok nyomni? A tudatom döntötte el. Amikor alszok, képtelen vagyok erre. Mi okozta, hogy 0 vagy 1 lesz? A fizika szerint kicsiben vannak véletlen által okozott események, majdnem minden esemény az. De tudom, hogy itt nem véletlen történt, én határoztam el, az akaratommal döntöttem. Hogyan hat a tudat az ujj mozgató ideg impulzusomra? Valójában véletlen, és csak azt hiszem, hogy az akaratomtól függött? De akkor mi az, ami ezt hiszi?
Egy szuperszámítógép képes lesz valaha hinni?
Nyitott kapukat döngetsz! Nyilvánvaló, hogy rendelkezünk tudattal és döntési szabadsággal. De ennek mi köze fizikához? Amiről te beszélsz, az filozófia. Konkrétabban determinizmusnak hívják és a 17.-18-ik században volt divat.
A fizika NEM FOGLAKOZIK ilyesmivel. A fizika törvényszerűségei ép olyan nyilvánvalóak, mint hogy van tudatunk. A természet alapvető leírását adják.
„Valószínűleg néhány állat tudatos, és akkor az ember annál magasabb szinten tudatos. Létezhet-e az emberénél magasabb szintű tudat?”
Mi az, hogy tudat szint? A fizika nem definiál ilyesmit. Ennyi erővel számon kérhetnéd a biológiát is, hogy mondjuk semmit nem mond az erdei varázserejű koboldok táplálkozásáról. Megpróbálod a saját világképedet tudatszintekkel meg egyéb hülyeségekkel általános érvényűnek tekinteni, holott mindezek a dolgok csak a te fejedben léteznek. A fizikának nem feladata az elmeállapotod osztályozása.
„A fizika szerint kicsiben vannak véletlen által okozott események, majdnem minden esemény az. De tudom, hogy itt nem véletlen történt, én határoztam el, az akaratommal döntöttem.”
Ha a fizika szerint majdnem minden esemény véletlen lenne, akkor semmilyen tárgyat nem tudnánk építeni. Egyszerűen hamis állításból indulsz ki. Az elemi részecskék viselkedése határozatlan (nem megjósolható, ami nem feltétlenül azonos a véletlennel), de az összességük viselkedése nagyon is határozott. Egy elektromos vízmelegítő mindig is elektromos vízmelegítő marad, semmi véletlenszerű nincs a viselkedésében (mindig működni fog ha bekapcsolod, amíg el nem romlik - nem pedig véletlenszerűen), pedig atomokból áll.
Az sem igaz, hogy egyszerű dolgokból nem lehet bonyolultat csinálni. A világon minden protonokból, neutronokból és elektronokból áll. Mégis lehet belőlük vízmelegítőt, rádiót vagy éppen kiskutyát létrehozni.
„Valójában véletlen, és csak azt hiszem, hogy az akaratomtól függött?”
Csak a nagyon nagyképű emberek hiszik azt, hogy az emberi akarat az valami nagy és különleges dolog, amiről beszélni csak szuperlatívuszokban lehet, és ami biztosan isteni eredetű, mert akkora hú de nagy égi csoda. Te is azt hiszed, hogy az, hogy el tudod dönteni egy zenéről hogy tetszik-e, és szükség esetén hazudni is tudsz, az valami eget rengető csoda. A helyzet azonban az, hogy a dolog BIZONYOS szempontból annyira egyszerű, mint egy rádió. Az érzelem csak egy működés, amit megfelelő agysejtek megfelelő kapcsolatai okoznak, nincs benne semmi anyagon túli, csodás dolog. (És igen, ha egyszer képesek leszünk megérteni hogy hogyan kell érzelmeket kódolni, akkor a szuperszámítógép is képes lesz érezni, mert abban ugye nincs semmi csoda, vagy létrehozhatatlan.) Mellesleg ezek az agysejtek ugyanolyan protonokból, neuronokból és elektronokból állnak, mint a vízmelegítő.
"A fizika NEM FOGLAKOZIK ilyesmivel. A fizika törvényei " ... " a természet alapvető leírását adják."
Ok. Következik belőle a kémia, biológia, evolúció, de a tudatosságról nem mond semmit. De a fejünk is a természethez tartozik, fizikai objektum. Miért nem foglalkozik mindennel, ami a fejünkben történik?
Szerintem egy tudat akkor keletkezik, amikor olyan modellt épít a világról, amibe saját magát is el tudja helyezni. De ez csak egy szükséges feltétel. Minél több ismerete van egyidejűleg, annál magasabb szintű. Ezekben egyébként sajnos nem vagyok biztos, és ezért is kérdeztem. Köszönöm a válaszokat!
Úgy tudom, apró méretekben minden véletlenszerű, de a véletlen események eloszlása határozott.
"Csak a nagyon nagyképű emberek hiszik azt, hogy az emberi akarat az valami nagy és különleges dolog,..."
Hát ha ez igaz, akkor én biztos nagyképű vagyok. Nem isteni eredetű, de egyedülálló itt és most a Földön.
Hogy egy szuperszámítógép képes lehet pl. félelmet, fájdalmat, inspirációt, sikerélményt, szagot, szimpátiát, életörömöt, stb.stb. ÉREZNI, azt nem hiszem.
Ha erre képes lehetne, akkor először is a fizikának vagy a természettudományoknak meg kellene tudnia magyarázniuk, ezek az érzetek hogyan is alakulnak ki.
tudat=biológia+biokémia+fizika+kémia.
Egyes elmebetegségek kiváltó oka valamilyen egyszerű elem hiánya. Tehátakkor, ha van lélek, szorosan összefügg a kémiai elemekkel. (is)
„de a tudatosságról nem mond semmit.”
Mert te meghúzod a határt? A tudatosság az evolúció egyik terméke, egy képesség, mint az ultrahangos tájékozódás vagy a repülés képessége. Ha a fizikából következik az evolúció, akkor következik belőle a tudatosság is, persze nem kötelező formában, csak mint opció.
„Szerintem egy tudat akkor keletkezik, amikor olyan modellt épít a világról, amibe saját magát is el tudja helyezni.”
Csakhogy ez nem a tudat keletkezésének a MÓDJA, hanem egy határkritérium. Olyan, mintha azt mondanád, hogy árvíz az, ha a folyó a mérőpálcán eléri az 5,00 méteres szintet. De ez nem jelenti azt, hogy alatta nincsenek magas vízállások, és hogy a folyó nem lehet 4,99 méteres szinten – amit definíció szerint még nem hívunk árvíznek. A tudat – definíciód szerint – egy olyan agyi tevékenység, ami képes önmagáról modellt alkotni. De nem állíthatod, hogy nincs valamiféle előképesség, amiből ez a képesség pusztán evolúciós alapon, fizikai, kémiai, biológiai törvények szerint kialakulhatott volna.
„Hogy egy szuperszámítógép képes lehet pl. félelmet, fájdalmat, inspirációt, sikerélményt, szagot, szimpátiát, életörömöt, stb.stb. ÉREZNI, azt nem hiszem.”
Alapvető érvelési hiba. Wishful thinkingnek (vágyvezérelt gondolkodás) hívják, és a wiki így írja le: „A vágyvezérelt vagy vágyelvű gondolkodás az a logikai hiba, amikor az alany – anélkül, hogy a rendelkezésére álló tények ezt alátámasztanák – valóságként kezel olyasmit, melynek valóra válása számára pozitív kimenetellel járna. A vágyelvű gondolkodás tehát olyan érvelés, melynek premisszája a konklúzió igazságára irányuló vágyat fejezi ki. Naivitás azt képzelni, hogy pusztán azért, mert szeretnénk, ha valami igaz/hamis lenne, az igazzá/hamissá is válik. A vágyvezérelt gondolkodás hibájába elsősorban azok esnek, akik képtelenek különválasztani a racionális véleményalkotást az emócióiktól.”
Ebből a mondatodból pont az jön ki, hogy te szeretnéd, ha a tudat valami különös lenne, és szeretnéd, ha a számítógép sose lenne képes rá, mitöbb hiszed, hogy sose lehet rá képes, de az a baj, hogy ezt vitában, érvként használod. Innentől tehát hitvita, szerintem meg mindenki fölött lebeg egy láthatatlan elefánt, nem tudom bizonyítani, de hiszem, hogy így van, akarom hogy így legyen, tehát így is van.
„Ha erre képes lehetne, akkor először is a fizikának vagy a természettudományoknak meg kellene tudnia magyarázniuk, ezek az érzetek hogyan is alakulnak ki.”
Ez nem biztos, hogy így van. Vannak jelenségek, amikről tudjuk hogy vannak, de nem tudjuk, (még) megmagyarázni. Ilyen volt a villámlás a XIX. században. Ilyen a tudat ma. De attól még tudhatunk olyan gépet csinálni, ami rendelkezik vele, persze könnyebb lenne előbb megérteni, és utána megépíteni. Viszont ha egy gép kiállja a megfelelő próbát, és ha nem definiáljuk a tudatot úgy, hogy csak biológiai anyag tulajdonsága lehet, akkor miért ne építhetnénk olyan gépet?
a)
A határt nem én húztam meg, nyilvánvalóan különbség van pl. egy 70kg-os szikla és egy ember tudatossága között. Miért nem választja egyik szikla sem a tudatosság opciót?
b)
Egyetértünk, a definícióm nem teljes. Nem ismerek pontos definíciót, talán nincs is, mert a tudatosság szubjektív dolog. A fizikai erőterekhez hasonlóan a tudat is létezik a valóságban. A definíciójának megfigyeléseken kell alapulnia, nem olyan módon, mint ahogy a matematikában szokás. Fogalmunk sincs, hogyan lehetne megfigyelni a tudatot. A Turing teszt nem elégséges, az csak nagyon távoli, felületes vizsgálat.
Elképzelhetőnek tartom azt, hogy egy méhecskének bizonyos alacsonyabb szintű tudata legyen. A tudati szintek definiálása példáuk a feldolgozott információ nagyságával és sebességével lehetséges. Nevezzük ezt a mérőszámot T-nek. A lények közti eltérés T értékében több nagyságrendnyi, ezért a határok kijelölése nem kritikus. Olyan helyen kell kijelölni, amitől ez az érték minden egyed esetében elég messzi van. Ezért gondoltam korábban, esetleg létezhet olyan tudat, aminek T-je minden emberi egyedénél pl. legalább 1000x nagyobb. Létezhet? Milyen értékeket vehet fel T ? Ki lehet-e bővíteni egy tudat "hardverét" úgy, hogy T is nőjön? Egyáltalán, jellemzi-e T megfelelően az adott tudatot, kétségeim vannak ebben is.
c)
"Wishful thinking"
Nos, veled ellentétben én leírtam meggyőződésemet a kérdésben. Bár igazad van, ez semmit sem bizonyít.
Azt sem tudom, lehetséges-e a mesterséges tudat létezésének kérdésében objektív válasz.
Valahogy azt érzem, nem lehetséges a létezése és a tudat igenis különös, rendkívüli dimenziójú dolog. Igaz, érzésem nem érv, nem következik belőle további állítás.
Valószínűnek tartom, lehetséges lesz a Szárnyas fejvadász vagy AI. c. filmekben elképzelt szuperjáték megépítése és tulajdonképpen szeretném azt, ha a boltban vehetnék magamnak egy szuperjátékmackót. Amit nem tudok elképzelni, hogy ő valóban képes lesz érezni és nem csak egy fejlettebb tamagocsi lesz.
d)
Hát, a villámot előbb kellett megérteni, minthogy mesterségesen létrehozták volna. Lehetséges volna, hogy "egyszerűen" addig kell növelni a mai számítógépek teljesítményét, míg egyszercsak felbukkan a saját tudata? Hááát.... Bizonyítst be! Csak építeni kell egy ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!