Mi történik egy élő emberrel a világűrben űrruha nélkül?
Eddig meg voltam győződve, hogy a vákuum és az extrém hideg következtében azonnali halál vár az emberre. Felforr a vére, elpattannak az erei, megfagy stb. A régen olvasott fantasztikus regényekben már egy megsérült, kilyukadt űrruha is az űrhajós halálát okozta.
Viszont az utóbbi időben több olyan sci-fit láttam, amiben nem ez történik. Például a főhős nyitott sisakkal, vagy akár totál űrruha nélkül, visszatartott lélegzettel "átúszik" A pontból B pontba a világűrben több másodpercen keresztül.
Először még nevettem rajta, hogy milyen hülyeség, de amikor már többedszer láttam ezt különböző filmekben, már nem tudom, mit gondoljak.
Tényleg túlélhető egy 5-15 másodperces utazás a világűrben űrruha nélkül?
Túlélhető. Valószínűleg fájdalmas lenne, de maradandó károsodás nélkül megúszható.
Túlélhető, de nem sértetlenül.
Bőr alatti, szemben lévő hajszálerek elpattanása, tüdőhörgőkben vérzések, szemsérülés, eldurrant dobhártya, telekakált gatya, bőrön kisebb fagyási sérülések stb., plusz keszonbetegség, a vérben képződő buborékok embóliát okozhatnak.
Ebből a tüdősérülések és az embólia életveszélyesek.
Ha az űrruha nélküli űrséta nélkül biztos a halál, megéri a kockázatot. Fél-egy perc túlélhető.
Az űrben nincs extrém hideg, mivel nincs semmi anyag, ezért nincs minek hidegnek lennie ugyebár. Egy idő után persze kihűlne a test, mivel folyamatosan sugározza ki magából a hőt, de messze nem 5-15 másodperc alatt.
A vákuum ilyen rövid távon nem fenyegető tényező, az emberi test össze van rakva annyira, hogy ilyen rövid idő alatt csak kozmetikai szintű sérüléseket szerezzen.
Szerintem két dolog van, ami igazán veszélyes lenne:
Az egyik az óriási mértékű sugárzás. Az UV sugárzás hatását itt nem tompítja a Föld légköre, és már rövid távon is durva sérüléseket okozna az ember bőrén. Ezen kívül még ott van a jelentős röntgen és gamma-sugárzás is, amik rövid űrben tartózkodás esetén is roncsolnák a dns-ed annyira, hogy drasztikusan megnőjön a rák kockázata.
A másik ilyen dolog a dekompressziós betegség, vagy másnéven keszonbetegség, ami akkor fordul elő, ha a test rövid időn belül magasabb nyomású területről lényegesen alacsonyabb nyomású területre kerül, ahol lecsökken a vérében előforduló gázok oldékonysága, melyek így buborékok formájában kiválnak. Súlyos esetben már ez önmagában halált okozhat.
Többször volt már a kérdés, miért nem olvasol vissza?
Nagyjából igaz, amit írtak, de lélegzetet visszatartani nem lehet, mert kimegy az orrodon és kirepül a dobhártyád is, meg olyan érzés lesz, mintha bomba robbant volna benned.
A többi válaszolót elolvasva megkövetlek.
Én a kérdést kiváltó okot kérdőjeleztem meg magamban egy sarkosított párhuzammal - ha több vámpíros filmet látok mostanában, nem merül fel bennem, hogy mégiscsak lehet benne valami.
A legtöbb sci-fi filmnél éri kritika az űrben kimúlók halálának realisztikusságát, meg sok egyébét is, de pontosan azért, mert ezeknek az elsődleges célja mindig a szórakoztatás lesz, és ennek kedvéért ha szükséges, a tényszerűségből hajlandóak elhagyni.
"lecsökken a vérében előforduló gázok oldékonysága, melyek így buborékok formájában kiválnak."
Csak kiegészítésül, sajnos maga a vér akár meg is forrhat, legalábbis a bőrfelszínhez közeli erekben. Tehát nem csak az oldott gázok veszélyesek, hanem maga a vér is részben gázzá válhat.
De ahogy írták, a halál elsődleges oka a hipoxia és a dekompresszió. Eszméletvesztés 5-10 másodperc után, halálos szintű károsodás 30-60 másodperc után.
"visszatartott lélegzettel"
A benntartott levegő nyomása szétrepesztheti a tüdőt. Ugyanaz a jelenség, ami miatt a szabadtüdős merülők emelkedéskor lassan kifújják a levegőt, különben a lecsökkenő külső nyomás (relatívan a "növekvő" belső nyomás) károkat okoz a tüdőben. Ha az űrben akarsz lebegni egy szál gatyában és pólóban, akkor jobb, ha előtte minél jobban kifújod a levegőt.
( [link] )
Hát igen, ez a népbutítás hatása...
Az történik, hogy gyakorlatilag szilánkosan szétrobbanna az ember apró cafatokra. A szilánkos törést a fagy okozza, a szétrobbanást pedig a belső túlnyomás.
Utolsó: pontosan mi hűtené le a teljes testet a világŰRben, amiben ugyebár semmiféle hőmérséklettel bíró anyag nem lép kapcsolatba a testtel? Valamilyen fekete mágia?
A test egyes részein valóban keletkeznének fagyási sérülések, konkrétan a száj belsejében, ahol a hirtelen párolgása okozna hőmérsékletcsökkenést, de ez a jelenség nemhogy nem fagyasztja le a testet, hanem kifejezetten kis területű, enyhe sérülés.
Amit pedig a test szétrobbanásáról mondasz, az egyszerűen butaság, számos alkalommal történtek már balesetek mint a NASA tesztközpontjaiban, ahol a világűr vákuumát szimulálják, mind pedig a világűrben, ahol emberek voltak rövid ideig vákuumnak kitéve, és csodák csodájára nem robbantak szét.
...ugye ez a fránya népbutítás :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!