Egy vákuumcsomagolt kávé vajon kemény téglatest lenne a világűrben is?
Itt a Földön egy csomag kávé egy kemény téglatest, mivel belül vákuum van, kivül meg a földi nyomás, tehát a kávészemcsék egymáshoz préselődnek. De a világűrben, ahol kivül is vákuum lenne, ott ugyanez a csomag kávé már képlékenyebb lenne? Vagy a belső vákuum ahogy egymásnak feszíti a kávészemcséket az már mindenképpen meghatározza a keménységét?
Mi a véleményetek?
Az úr vákuumában felfújódna.
A csomagban az a vákuum nem nagyon jobb pár tized-század bar-nál lecsomagoláskor és azt még rontja a kipárolgó víz, illóanyagok stb.
Ha a csomagban mondjuk 0,1 bar van, ami élelmiszer csomizásra elég tűrhető vákuum, akkor a 25X10X5 centis csomag egy nagy oldallapjára a légnyomás (esetünkben mondjuk 90 kPa, 90 kN/m2) kb. 225 kg-nak megfelelő erőt fejt ki. Az űrben ,amit most tekintsünk tökéletes vákuumnak, kifelé fog hatni 25 kg-nak megfelelő erő.
Még lehet, hogy ki is pukkan.
Nem tudom, sosem fújtam még fel kávé csomagolást. :D
De ha belegondolok, hogy a varrataira két oldalról 250 N széthúzó erő hat, vagyis mintha 25 kg súly rá lenne lógatva, nem tartom kizártnak, hogy a levasalt varratok elnyílnak. Az én már kipukkanásnak nevezem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!