Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A sötét anyag lehet közönséges...

Ozmium42 kérdése:

A sötét anyag lehet közönséges anyag, ami csak innen a Földről nem látszik?

Figyelt kérdés
Közönséges anyag alatt azt értem, hogy nem valami speciális, felfedezetlen anyagfajta, hanem a már ma is jól ismert anyag.
2016. jan. 11. 22:36
1 2
 1/12 anonim válasza:
0%
Lényegében ha van is nem lehet tudni de a tejútrentszerek e miatt képesek igy megálni.
2016. jan. 11. 22:42
 2/12 anonim ***** válasza:

Nem, nem.

Biztos van ilyen is, de jelenleg úgy gondoljuk, hogy a sötét anyag részecskéinek gyakorlatilag csak gravitációja van. Vagyis lehetnek egyszerre nagyon sokan egy nagyon kis helyen, és akár átmehetnek egymáson: nem tapadnak össze és nem zavarják egymás mozgását.

2016. jan. 12. 00:04
 3/12 anonim ***** válasza:
A sötét anyag nem közönséges - barionikus - anyag. Egyelőre az sem tisztázott, hogy kölcsönhat-e a barionikus anyaggal a sötét anyag.
2016. jan. 12. 00:12
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Az biztos hogy nincs elektromágneses kölcsönhatásban része (foton nem reagál vele), csak a gravitációval. Nagy skálákon mint galaxisok nagy az eltérés ált rel-ben a jósoltaknál ezért kell a sötét anyag korrekció, kozmológiai skálán (egész univerzum) pedig sötét energia.
2016. jan. 12. 01:01
 5/12 Wadmalac ***** válasza:
58%

Itt még rengeteg párhuzamos hipotézis létezhet, de abban egyeznek, hogy ez biztosan NEM az általunk ismert anyag. Gyakorlatilag egyetlen, a "hétköznapi" anyaggal egyező és univerzumunkban ismert, észlelt tulajdonsága a tömege.

Még az is lehet (ez a saját kis kedvenc hipotézisem), hogy a sötét anyag NEM a mi 3 térdimenziónk része, de a mi dimenzióinkban szokott anyagnak megfelelő 3 térdimenziós anyag, melynek csak a gravitációs hatása "jut át" a másik dimenziókból. Ez a hipotézis megengedi, hogy a másik térdimenziókban a mi "hagyományos" anyagunk produkál gravitációs hatást és ott a mi anyagunk a náluk keresett sötét anyag.

Valahol ez a multiverzum-hipotézis egyik verziója. Csak az enyém. :D

2016. jan. 12. 09:57
 6/12 anonim ***** válasza:
55%

Lehet.

De azért nem stimmel minden...

például ehhez a másik univerzumnak nagyon közel kell lennie! Olyan, mintha egymásra lenne lapolva a miénkkel. Másképp sokkal jobban szóródna ez a hatás.

A másik, hogy a sötét anyag elég jól kötődik a galaxisokhoz. Megfigyeltek már olyat, ahol levált - de még ott is lehet látni, honnan indult.

Márpedig akkor ez nagyon szoros csatolást jelent a másik univerzummal, és akkor megint itt a gond: össze vagyunk kötve?

A mi világunkon nem látszik, hogy ilyen kényszer lett volna a keletkezésénél - akkor a másik világgal mi a helyzet?

Nem stimmel ez...

2016. jan. 12. 10:33
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

Megkérdezhetem, hogy az a jó pár ember, aki lepontozott, milyen alapon tette?

Esetleg pár szóban indokolná?

Vagy ez luxus?

2016. jan. 12. 13:05
 8/12 Wadmalac ***** válasza:

#6: Én nem mondanám, hogy nem stimmel ,csak felvet még egy kupac kérdést, amit szerintem még nem vizsgáltak.

Ha több térdimenzióról beszélünk, akkor szerintem gondolkodhatunk ilyen layerekben, ami kimeríti az általad "közelinek" nevezett kitételt. Mivel a sötét anyag és a valódi anyag tömegkoncentrálódásai közt van mérhető összefüggés, ez csak alátámaszthatja a szomszédos dimenziók gravitációs kölcsönhatását.

Persze ez most totál hipotetikus elmélkedés.

2016. jan. 12. 13:16
 9/12 Wadmalac ***** válasza:
61%

"Megkérdezhetem, hogy az a jó pár ember, aki lepontozott, milyen alapon tette?"

Én spec zöldeztem, mert a hipotézisek legjobb kontrollja pont az ellenvélemény. :)

2016. jan. 12. 13:17
 10/12 anonim ***** válasza:
0%

"ez csak alátámaszthatja a szomszédos dimenziók gravitációs kölcsönhatását."

Akkor nem értetted, mi ezzel a bajom: a világunkat megnézve NEM látunk benne ilyen szerkezetet, amikor nagy struktúrákat valamilyen külső, ismeretlen erő rendezett volna át. Márpedig, ha több világ gravitációs ereje rendezgeti át egymást, akkor ez óhatatlanul felmerülne, és már régen tudnánk erről a másik világról.

Gondolj csak a Plútó felfedezésére.

2016. jan. 12. 14:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!