Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi volt elöbb a tyúk vagy a...

Mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás? (normális válaszokat)

Figyelt kérdés
2010. márc. 25. 19:13
1 2 3 4 5 6
 31/57 anonim ***** válasza:

"Azután monda az Isten:Hozzon a föld élő állatokat nemök szerint:barmokat,csúszó-mászó állatokat és szárazföldi vadakat nemök szerint.És úgy lőn."

Tehát az első kakast és csirkét az Isten teremtette,majd a kakas tyúkká tette a csirkét,és az megtojta az első tojást.

Tehát a kérdésre a válasz:A tyúk volt előbb.

2010. ápr. 1. 13:47
 32/57 A kérdező kommentje:
a bibliát egy hülye fogyatékos ősember találta ki... és elkezdték olvasni...
2010. ápr. 1. 18:01
 33/57 anonim ***** válasza:
Akkor szerinted mi volt előbb az ember vagy a gyerek,az alma vagy az almafa,a sötétség vagy a világosság,a Nap vagy a Hold?
2010. ápr. 1. 19:11
 34/57 anonim ***** válasza:
77%
a kakas hogy tette tyúkká a csirkét?:DDD
2010. ápr. 1. 19:13
 35/57 anonim ***** válasza:
az első majom miből fejlődött ki? nyilván a tyúk is "odateremtődött" aztán tojt egy tojást
2010. ápr. 1. 19:20
 36/57 anonim ***** válasza:
vagy az is lehet hogy egy másik állat rakta le az első tojást és vmi beteg tojás volt így lett belőle tyúk, de akkor meg az a kérdés hogy az az állat vagy a tojás volt előb? de azt viszont kétlem hogy a tojás csak úgy odateremtődött, ugyanis azt mindenképpen egy állatnak kellet leraknia tehát szerintem tyúk volt előbb, de legalábbis semmiféleképp a tojás:)
2010. ápr. 1. 19:23
 37/57 anonim ***** válasza:
52%
A nyuszi tojta az első tojást,abból lett a tyúk........
2010. ápr. 1. 20:39
 38/57 anonim ***** válasza:
77%

A "normális" válasz a következő, ahogy kérted:-)

A kérdés nagyon bölcsnek tűnik már alapjában véve első látásra, hallásra, de korántsem egyértelmű.

Magyarul: Nem jó a kérdés. Miért?

A kérdés feltételezi, hogy a dolgok élesen elválaszthatóak egymástól és feltételezi, hogy nem átmenetekkel, folyamatában történnek. Így a helyes megválaszolás egy igennel-nemmel, (Tyúk-tojás)válasszal nem lehetséges! Ahhoz, hogy a tyúk úgy létezzen, ahogyan most mi látjuk tyúkként, hosszú, hosszú fejlődés és alkalmazkodás eredménye a természetben. (Előre leszögezem, hogy sem a világ teremtése,sem a Darwini elmélet mellett nem állok most a kérdés megválaszolásánál)

Józan ésszel gondolkodva: Mi az a pont, amikor azt mondjuk, hogy innentől tyúk a tyúk és innentől tojás a tojás? Egyik nap még nem tojás, aztán a másik nap meg már az? Ez olyan lenne, mintha egy CNC gépről leszednék a gyártás megkezdésétől fogva 10 perccel később egy kész munkadarabot? A dolgok nem ilyenek a valóságban, hanem folyamatában történnek! Sem a tojás, sem a tyúk nem volt előbb! A kettejük kapcsolata egy folyamat eredménye (egymás nélkül nem léteznek) és a tyúkok addig is sokasodtak (kialakultak), a még a mai formában a tojás nem létezett. Okosan kitalált mindent a természet! Én hiszek benne. És Istenben is! :-)

Remélem most már tudsz nyugodtan aludni. :-)

2010. ápr. 1. 20:51
 39/57 anonim ***** válasza:
88%

20.51 vagyok

Vettem a fáradságot és végigolvastam a kérdező újabb kérdéseit és a válaszokat is. Persze előbb a kérdésre válaszoltam és lám, sokan mások hasonló fonalon indultak el. Ez is érdekes és értékes dolog. Tanulni egymástól jó dolog! Úgy látom, hogy a kérdés teljesen jogos. Ez az oldal azért van, hogy kérdéseket tegyünk fel egymásnak és a kérdésekre válasz szülessen. Jól látszik, hogy mennyire mások vagyunk. Ha valakit zavar, hogy már 13x tették fel a kérdést, akkor ez a lap nem az övé és továbbmegy. Felesleges beszólni, de ha ettől a beszólónak jobb lett a napja, hát legyen jó napja. :-)Amikor kérdéseket teszek fel valóban az oldalon jelzi nekem a kereső, hogy már hasonló kérdést más tett fel vagy ugyanezt kérdezték. Valószínűleg a kérdező spontán arra kíváncsi, amikor Ő teszi fel a kérdést és Ő szeretne a saját megkérdezésére választ kapni. Ennyiből jogos volna az is, hogy semmit se kérdezzünk, mert már valaki 260 éve megkérdezte ugyanezt. De valószínűleg 260 éve sem teljesen ugyanígy válaszoltak rá. Mutálódtak a kérdések és a válaszok is, :-)Ez a kérdezz-felelek játék azóta van, amióta ember az ember. De tényleg! Mióta számít az ember már embernek? Na jó ez vicc volt! A ki teremtette Istent? meg megint egy valóban érdekes kérdés. (előbb nagyon tisztázni kell azt, hogy az Isten, mint fogalom kinek mit jelent a belső szimbólumai és értelmezése szerint) És, hogy ki hisz Istenben és ki nem, kinek értékes a Biblia, kinek nem...hát ez már megint ízlés dolga. Mindenki más, mindenki egyedi. Ez van!

Egyébként az oldalon sokféle "jó" választ olvastam a tyúk-tojás problémában. Mindenki fogadja el azt a választ ami neki a legszimpatikusabb.

2010. ápr. 1. 21:15
 40/57 anonim válasza:
51%

Nos, akkor én most talán lezárom a témát, talán nem, de kifejtem az én elképzelésemet. :)

Az iskolában nem olyan rég volt témahét, aminek témája volt a "világképek". Ez alapján derült ki, hogy mindenkinek van világképe, bár lehet, változik. Hihetsz valamilyen vallásban, lehet életfilozófiád, véleményedet alakíthatod tudományos dolgok szerint, vagy akár ki is találhatsz új, saját dolgokat, amiket elhihetsz.

Pl.: kereszténység szerint Isten megteremtette azt az átkozott tyúkot és kakast és lett a tojás. A Carpe Diem (ragadd meg a napot!) azt mondaná, ne törődj vele, mi volt előbb, a mát nézd és annak örülj, hogy most van tyúk, kakas és tojás. A tudomány azt latolgatja és bizonyítgatja be felváltva, hogy ez vagy az volt előbb, és ott pusztán szimpátia alapján elfogadhatod valamelyik bizonyítást. De ha úgy tetszik, hiheted a következőt is: Több ezer évvel ezelőtt egy óriástyúk leszállt az űrből, csillogtak a tollai. Tojt több száz tojást, amiket kikeltett, majd visszarepült az égbe és tollaiból lettek a csillagok, a kikelt madarak pedig nemzették a többi tyúk nemzedéket.

Fogadd el, amit akarsz, véleményem szerint és lépj túl a dolgon. De akár meg is alapíthatod ezek után az új Csirke-vallást, aminek életcélja az erre a kérdésre való választalálás. :P

További szép napot. :)

2010. ápr. 3. 11:38
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!