Mi volt előbb, tyúk vagy tojás?
"Rég gyötrődve kutatjuk,
hogy a tojás volt-e előbb vagy a tyúk.
A tyúkot ez a gond sohasem bántotta,
csak az, mi lesz előbb: pörkölt vagy rántotta?"
A tojás.
Elég sok lény azzal szaporodott, még bőven a madarak előtt.
A brit tudósok - mint az élet minden fontos kérdésére - erre is megadták a választ:
"A választ az ovocledidin-17 nevű fehérje vizsgálata adta meg, ami a tojás kemény héjának kialakulásáért felel. A kutatók azt találták, hogy ez a vegyület csak a tyúk szervezetén belül termelődik, tehát tyúknak előbb kellett lennie, mint tojásnak, így az első csirkék nem tojásból keltek ki, hanem más úton jöttek a világra." :D
Persze a fentiek igencsak megkérdőjelezhetőek, hiszen attól még hogy volt egy tyúk-szerű madár, amelyiknek a szervezetében termelődött ilyen izé, az attól még nem feltétlen volt tyúk... de a tojása már tojás volt... :)
Ömmm... ezzel csak az a baj, hogy mikor a tyúkok kialakultak, ezek a tudósok még sehol sem voltak.
A kérdésem az: Honnan tudják, hogy akkoriban nem volt olyan állatfaj aminek a tojásában megtalálható volt az a fehérje?
Természetesen sehonnan. Még ha maradványokat is találnának, nem tudnák bebizonyítani sem azt, hogy az illető állat termelt, sem azt, hogy nem termelt olyan fehérjét.
Nem szeretem a brit "tudódokat"... mindig kitalálnak valami hülyeséget... a múltkor olvastam, hogy azt mondták a brit tudósok arra jöttek rá, hogy az angol nyelvben van a legtöbb szó... azt írták: több mint 1500000. Ez szép, de már az iskolában is tanították, hogy a magyarban ennél több van... :)
Amúgy vehetjük a kérdést kétféleképpen:
Volt egy a tyúkhoz hasonló faj, aminek a tojásából kialakult a tyúk. Igy a tyúk volt előbb...
Viszont az nem volt teljesen tyúk, ezért mondhatjuk, hogy a tojás volt előbb, az a tojás, amiből a tyúk kelt ki.
De az sem tyúktojás volt, hanem egy a tyúk ősének a tojása (mivel ő tojta), amiből tyúk lett, szóval csak a tyúk volt előbb....
Erre nincs rendes válasz szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!