Árt-e az ember a természetnek, környezetnek azzal, ha hidegben fűt?
Maga a fűtés alapanyaga, forrása szennyezi a levegőt. De önmagában maga a meleg levegő nagy mennyiségű előállítása és ezzel a hideg ellensúlyozása ártalmas-e a környezetnek?
A globális felmelegedéssel ez, gondolom, nem függ össze.
Szaunák, kinti melegvizes medencék fűtése gyakorol-e kedvezőtlen hatást a környezetre, természetre?
A veszély megsejtése nem hülyeség.
Bizony minden megtermelt és felhasznált, akár fosszilis, akár egyéb energia nagyrészt hő formájában visszakerül a környezetünkbe.
Viszont a jelenlegi mennyiség még valószínűleg jelentősen nem dobja meg a bolygónk felszíni hőmérsékletét.
Olvastam már olyan előrejelzést, miszerint az ilyen jellegű veszély igazán akkor fog majd fellépni, ha civilizációnk energiaigénye hatványozódik és azt már korlátlanul el is fogjuk tudni látni, például olcsó fúziós energia révén.
Ki tudja, tán addigra ezt a hatás ellensúlyozni fogja, ha az üvegházgáz-kibocsátásunk meg megszűnik.
A mai mértékben mindenképpen.
CO2 előállítással jár. A meleg levegő meleg levegő, de az autók a gázokon kívűl szintén adnak le meleget is rendesen. Ez (összességében) a városokban helyi melegedésekhez vezet. (szerintem inkább pár C mint pár tized).
Én inkább egy másik hatást említenék, a plusz meleget kibocsátó városok (akár a sok betonfelület, akár a fűtés, közlekedés, ipar stb. által termelt hő révén) feláramló meleg levegő oszlopai erősen befolyásolhatják az időjárást.
Sosem olvastam még erről, de nekem logikusnak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!