Ha egy számból negatív számot veszünk el, akkor az miért lesz összeadás?
Az összeadás és a kivonás megértésének érdekében, gondolhatunk úgy a negatív számokra, mint adókra.
Hozzáadni egy negatív számot valamihez egyenértékű azzal, hogy kivonjuk a megfelelő pozitív számot:
5 + (−3) = 5 − 3 = 2
(Ha van 5 €-d és 3 € adósságod, akkor 2 € nettó vagyonod van)
–2 + (−5) = −2 − 5 = −7
Ha kivonsz egy pozitív számot egy nála kisebb pozitív számból, akkor az eredmény negatív lesz:
4 − 6 = −2
(ha van 4 €-d és elköltesz 6 €-t, akkor 2 € adósságod lesz).
Ha kivonsz egy pozitív számot egy negatív számból, az eredmény negatív lesz:
−3 − 6 = −9
(ha van 3 € adósságod, és elköltesz még 6 €-t, akkor 9 € adósságod lesz).
Kivonni egy negatív számot ekvivalens azzal, ha hozzáadod a megfelelő pozitívat:
5 − (−2) = 5 + 2 = 7
(ha van 5 € nettód, és 2 € adósságodtól megszabadulsz, akkor a nettód 7 € lesz.)
Valamint:
−8 − (−3) = −5
(ha van 8 € adósságod, és 3 € adósságtól megszabadulsz, akkor még mindig marad 5 € adósságod).
mert negatív számból kivonsz és azért hát én se nagyon értettem ezt xD de ésszerű elmagyarázni nem tudom de rálehet jönni
-2-(-2)=0 és azért mert kivonod a negatív számot
"(Ha van 5 €-d és 3 € adósságod, akkor 2 € nettó vagyonod van)
–2 + (−5) = −2 − 5 = −7 "
Hát ezt úgy elsza.rtad ahogy van.
16:48 vagyok.Belekezdek mégegyszer:
Van 3000 forintod(pozitív) ha hozzáadódik(összeadás) valami jövedelem 1000 ft értékben még az érthető miért lesz a vagyongyarapodásod +3000+(+1000)=+4000
Ha az így keletkezett + 4000 ft-od-ból levonnak (kivonás)adó fejében 9000 ft-ot,akkor a képlet
+4000-(+9000)=-5000ft
ekkor van -5000 ft-od,vagyis 5000ft-tra van szükséged,hogy megadd a tartozásod és nullán legyél.így is nulla ft van a zsebedben,de van még 5000 ft hiányod,ami,azt jelenti,hogy hiába szerzel 5000 ft-ot,az el is megy a tartozás törlesztésére,és így leszel ténylegesen nullán
-5000 ft-od os hiányodhoz(negatív) hozzáadódik(összeadás) egy újabb tartozás(negatív) az 1000 ft-os telszámla:
-5000+(-1000)=-6000
ekkor a -6000 ft-os tartozásnál az adóhatóság rájön ,hogy tévedett és levonja (kivonás)a -9000(negatív) tartozásodat
-6000-(-9000)=+3000,ami olyan mintha visszaadná(-- = +)
+3000 ft-nál a teltársaság is rájön,hogy túlszámlázott ezért levon(kivonás) 500 ft tartozást(negatív)
+3000-(-500)=3500 Itt látszik:ha a téged terhelő(ezért vagyonodat csökkentő negatív összeget)vonom le ,akkor az olyan,mintha nem kéne megadnod,tehát annyival nő a vagyonod
Bocs,ha kicsit szájbarágós voltam.
"Miért sza.ta el? Most látod ha csendben maradtál volna, bölcs lettél volna..."
Hát talán azért mert nem azt írta le számokkal, mint amit fölötte hablatyolt...
Én írtam..
De ha rossz sort nézel, akkor azzal nincs mit kezdeni. Ha helyesen, értelem szerűen néznéd:
5 + (−3) = 5 − 3 = 2
(Ha van 5 €-d és 3 € adósságod, akkor 2 € nettó vagyonod van)
van még kérdésed?
A válasz a kérdésre: Azért mert a matematikát így alkották meg. Másképp is lehetett volna, de valószínűleg nem lett volna célravezető.
A kiindulási irány pozitív, a negatív előjel irányváltást jelent, tehát 180 fokos fordulást (például a számegyenesen). Kétszer fordulsz 180-at akkor ugyanarra nézel.
7 - 2
Azt jelentheti: Balra hetet, most fordulj meg, tehát jobbra kettőt. Hol vagy most? Az 5 nél.
7 -(-2)
Balra hetet, most fordulj meg nézz jobbra, de megint fordulj meg tehát balra menj kettőt. Hol vagy most? A 9nél.
Másképp is lehet:
Állapodjunk meg abban, hogy x-y azt jelenti hogy y-tól mennyit kell lépnünk hogy x-be érjünk, és azt hogy melyik irányba megyünk azt az előjellel jelezzük (mínusz ha jobbra, plusz ha balra, de ez utóbbi elhagyató)
Egy-egy szám pedig a nullától vett távolságot jelenti, az előjel pedig csupán azt hogy melyik irányban vagyunk.
Tehát a 7 azt jelenti, hogy nullától hét lépés balra, a -2 pedig azt hogy nullától két lépés jobbra.
Azt hogy egy számtól mennyit kell lépni balra a másikig könnyű megálapítani. Pl 2-től mennyit kell lépni a 7-ig. A hetes az 7 egységre van a nullától, viszont mi a kettesnél állunk, ami tehát olyan mintha a hétegységből már megtettünk volna kettőt. Tehát 7-2 = 5
Most legyen a kiindulási helyzet a -2, és szintén a 7 a cél. Akkor 7-(-2) = ? a kérdés, hogy ez mi legyen. Na akkor nézzük az előbbi gondolatmenetet, vagyis hogy mennyit kell lépni a -2-től a 7-esig. Ha nullából indulunk akkor csak hetet kell balra menni, viszont mi alapból kettővel jobbra vagyunk a nullától, tehát ez összesen kilenc lépés balra.
Tehát 7-(-2) = 9 , ami ugyanaz mint 7+2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!