Ez a távcső ugyan az?
Csak egyik dobson másik eq állványon van.
Ha most a dobson-t veszem. Mennyire lehet fejleszteni később? Kereső távcsövet lehet cserélni és szűrőket lehet használni hozzá?
Először a 130/650-et dobson-t de azon sajnos nem cserélhető semmi sem és szűrőt sem lehet használni hozzá mert láttam kihúzható és minden fix rajta. Ezért is kérdezem hogy a 150/1200 ugyan az-e. Mert akkor inkább használtan vennék egy 150/1200-at.
látom egyből le kell oltani :D
Elnézést helyesíráshuszár. "Ugyanaz" most jobb ? :D
Nekem ilyen távcsövem van EQ5-ös állványon. Igen, a cső ugyanaz, mondjuk eléggé fel mentek az árak ahogy elnézem, én vagy 5 éve vettem az enyémet és akkor EQ5-tel 140.000-be került nagyjából - prémium tükörrel -, most ugyanez 190.000 Ft.
Egyébként ne vegyél 15 centisnél kisebbet, mert csalódás lesz. Szűrőt mindegyikbe lehet használni, mivel azt az okluárba tekered bele. Ennek is kihúzhatú az a része amin belenézel, hiszen így tudsz fókuszálni - mint minden távcsőnél.
Jobban belegondolva nem logikátlan a dolog. Nincs sok évtizedes múltja itthon a 2 nagy távcsőforgalmazó boltnak, sok ember vett tőlük távcsövet, de ezek nem fogyó eszközök; első közelítésben egy távcső addig jó amíg el nem törik. Na meg egy amatőrtávcső nem fog belátható időn belül elavulttá válni, hiszen több évszázados technológiák ezek, amelyekkel a legtöbb amatőrtávcső működik.
A forgalmazónak pedig nehéz felvennie a versenyt azokkal szemben, akik az alábbhagyó érdeklődés miatt megválnak műszerparkjuktól. Szóval tekintve hogy az áru sosem avul el (mint pl. egy videókártya vagy TV), nincsenek új távcsövek amik a régiek helyébe lépjenek, és hogy a piac oligopolisztikus - bár inkább monopolisztikus, tekintve hogy ha jól tudom egy céghez tartozik a 2 bolt -, nem indokolja semmi az árak csökkenését.
Biztos egyre kevesebben vesznek új távcsövet, ezért emelkednek az árak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!