Bárki mehet Távcsöves bemutatóra a Polaris csillagvizsgálóba?
Én jártam ott párszor kb. 10 évvel ezelőtt. Egy nyílt megfigyelés volt, az ottaniak hozták a távcsöveiket, és a látogatók szép sorban belenézhettek, és megtudhatták, milyen csillagokat, kettősöket, stb. láthatnak. Azt nem is tudom, volt-e ott fő műszer, sőt még kupolára sem emlékszem, de azóta tudom, hogy van, gondolom az is látogatható alkalomadtán.
Annak idején a szubjektív benyomásom az volt, hogy lelkes amatőrök csinálják, mint egy klubot. Próbáltam kérdezgetni a "nagyoktól", de kb. a kérdéseim felére ha kaptam érdemi választ. Valószínűleg van egy szakember "keménymag", de akik a bemutatót csinálták, inkább egy baráti körnek tűnt, akik nem kicsit rá is játszottak a valós szakértelmükre. Pl. mikor a tizedik ember is nézte a nagy semmit, végül én szóltam, hogy a csillag kimászott a képből, állítani kellene az irányon. Pedig láttam, hogy az óramű ott van mindegyiken, még hajszálpontos pólusra állás sem kellett volna, de nem kapcsolták be. Egyikük sem, pedig volt ott vagy 4-5 kisebb teleszkóp.
Hangsúlyozom, ez régen volt, azóta lehet, hogy teljesen más a csapat.
Egyébként a bemutatók teljesen nyíltak, mindenki mehet, aki letette a zsét a bejáratnál.
"Annak idején a szubjektív benyomásom az volt, hogy lelkes amatőrök csinálják, mint egy klubot."
Jól gondoltad. Az MCSE-ben javarészt amatőr csillagászok vannak. A szervezet fő profilja a csillagászati ismeretterjesztés. Ők annyit tudnak a csillagászatról, amit maguktól összeszedtek és ezt is osztják meg. Vannak persze szakcsillagászok is szétszórva az egyesületben, de jelentősen kevesebben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!