Miert nem robban fel a gazvezetek amikor begyujtjuk a kazant?
Tudom hulye kerdes, de egyszeruen nem ertem: szoval tudjatok van a kazan, amit ugy kell meggyujtani, hogy gazt engedsz majd szikraztatod..na igen de amikor begyullad akkor folyamatosan jon a csobol a gaz, ami azt jelenti, hogy abbol a gazcsobol jon amiben folyamatosan folyik a gaz es nem is tudom hol a vege..szoval hogy hogy nem terjed tovabb a tuz es robban fel az egesz gazvezetek?
Valami olyasmire gondolok, mint amikor egy oriasi egyenes vonalon benzint kilotykolunk es meggyujtjuk...a tuz vegig fog haladni az egyenesen
ahhoz hogy begyulladjon három dolog kell :
éghető anyag
gyulladási hőmérséklet
oxigén
a gáz a csőben meg oxigénmentes
Én nem értek nagyon hozzá, de azt hallottam, hogy pl. a spray-nek az illatszerét azért nem szabad meggyújtani fújás közben, mert az visszaéghet, és felrobbanhat a kezünkben. És azt mondták hogy ez azért nem történik meg, mert a fújási sebesség nagyon, mint az égési sebesség. Nos nem tudom mi igazság van ebben, és hogy mely esetekben tud fölrobbanni a kezünkben, de én ezt hallottam.
De a gáznál lehet hogy tényleg máshogy van.
Az a bizonyos veszélyes dolog, az a visszaégés.
És bizony van ilyen veszély, meg kell csak kérdezni az autogén-hegesztőket.
Viszont a tápnyomást lecsökkentő reduktorok úgy vannak kialakítva, hogy ezt megakadályozzák.Kicsi fojtáson át nagy gázsebesség, ami gyorsabb a lángfrontnál.
A veszély olyankor komolyodik, amikor csökken a palacknyomás és ezzel lassul a gázfolyam.
Az autogén-hegesztésnél az acetilén vissza tud égni a csövön. Aki ilyennel dolgozik, mindig tud mesélni sztorikat futásról a palackszelephez.
Egyébként a spray-flakonoknál a visszaégés nem túl valós veszély, ezeknek a hajtógáza (mióta a freonok be lettek tiltva) általában propángáz), ami igencsak jól éghető, de a palackban oxigénmentesen van, tehát ott, főleg, amíg megvan a túlnyomás, nem tud berobbanni.
ELVILEG kb. annyira veszélyes, mint gázöngyújtót használni.
A gond nem is ezzel van, hanem azzal a cuccal, amit a hajtógáz hajt. Oldószeres festék, alkoholos parfüm, olajos rovarirtó, stb.
A spray-palack gombjának lenyomásával nem áll fel azonnal a tökéletes elporlasztáshoz szükséges gázsebesség, elengedésekor sem zár azonnal, szóval a spray indításkor, leállításkor prüszköl, köpköd, ruhádra, kezedre, így a meggyújtott lángsugár a gomb elengedésekor lehet, hogy szépen lángolva visszafröcsög rád.
Plusz a műanyag szórófejben visszamaradó éghető folyadék be tud gyulladni, meggyullad, a műanyag fej, az ugyanúgy műanyag felvezetőcső a palackból és a szintén műanyag nyomászáró is, és ha megolvad, a spray kiköpi a tartalmát és átmegy gyújtóbomba-rakétába.
Vásott kölyökként dobáltunk festékes spray flakonokat tűzbe, aztán fedezékből vártuk a hatást, hát néha bizony tizenméteres ballisztikus íveken távoztak a flakonok, húzva a mindent meggyújtó lángcsíkot. Ez aztán a végképp "do not do it at home" kategória, de ha kézben tartott spray-flakon permetsugarát gyújtogatod, nagy pechhel spontán sikerülhet. Főleg, ha épp kifogyóban van a flakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!