Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A DNS változik? Ha igen...

A DNS változik? Ha igen mennyit? Ha valakitől mintát veszek 5 éves aztán 50 éves korában és csinálok két klónt (tudom, lehetetlen, de most csak elméletileg) lesz szemmel látható különbség?

Figyelt kérdés
2015. nov. 24. 20:42
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
na... :/
2015. dec. 1. 19:31
 12/12 sadam87 ***** válasza:

Kedves kérdező!

Attól, hogy kérdőjelekkel és egy szótagú felszólításokkal noszogatod a válaszolókat, nem fognak szívesebben válaszolni. (Na jó, én most válaszolok, szóval úgy tűnik, mégis van ilyen nem normális is.) Ehelyett inkább ajánlanám, hogy fogalmazd meg pontosabban mire vagy kíváncsi, mivel a kérdésed (legalábbis számomra) nem egyértelmű.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy az 50 éves emberből lehetne-e olyan klónokat csinálni, amelyek genetikailag a 10, 20, 30, stb. éves korabeli önmagával egyeznek meg, a kérdésre elég trükkös választ adni.

Egyrészt olyan kicsi a genetikai különbség, hogy (ha sikerül a génkifejeződés mintázatát megfelelően visszaállítani) lényegében nem lesz különbség (néhány nagyon apró változástól eltekintve). Ha ezekre az apró különbségekre vagy kíváncsi, akkor viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az sem mindegy, milyen szövetből csinálod. Például ha ugyanabból a szövetből csinálsz 30 év különbséggel két klónt, lehet hogy kisebb lesz a különbség közöttük, mint ha egy adott korú klón két külön fejlődő szövetéből (pl. bél- és bőrhámból) készítesz két klónt. Egyébként a változások jó eséllyel visszakereshetőek lennének a különböző sejtek összehasonlításával, tehát a legtöbb esetben valószínűleg jó eséllyel meg lehetne adni, mi volt az eredeti genotípus, bár egyrészt nem biztos, hogy minden esetben lehetséges volna, másrészt nem biztos, hogy meg tudnád mondani a változások lehetséges idejét, és így azt, hogy egy adott életkorban az már bekövetkezett-e. Mindenesetre még egyszer hangsúlyozom, ezek a különbségek általában elenyészőek.

Ha viszont egy 50 éves embernek szeretnél 10/20/30/40 év életkorú klónokat készíteni, két lehetőséged is van.

1. A klónozás után vársz 10/20/30/40 (+várandósság) évet.

2. A klónozást akkor végzed, amikor az illető 40/30/20/10 éves volt.

Más lehetőség tudtommal nincs.

(ui. Ha már válaszoltam erre, akkor nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, nagyon nem szeretem, hogy ha indoklás nélkül lepontoznak. (Egészen pontosan a 2. válaszomra még jött indok, de arra elég kimerítően, és - szerintem - álláspontomat megvédve reagáltam, és erre már nem jött válasz.) Jó volna, ha azok, akik lepontoznak, megindokolnák, miért - ha másért nem, azért, hogy tudjak fejlődni. Tudom, értelmetlen a pontozáson lamentálni, de ezek az alkalmak engem arról győznek meg, az oldalra járni is értelmetlen. Persze lehet, hogy itt van a kutya elásva.)

2015. dec. 1. 19:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!