Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Matematikában jártas embertől...

Matematikában jártas embertől kérnék segítséget. Középiskolai versenyfeladatban jártas valaki?

Figyelt kérdés
Kömalban kellene segítség. Nem versenyen akarok indulni, ez abból is látszódhat, hogy még a C jelűek is nagy kihívást jelentenek. Az egyik kurzusomhoz kellene beadnom pár feladatot, amit meg tudok csinálni. A baj csak az, hogy nem igazán tudom megcsinálni csak az első C jelűt. Van aki tud adni a feladatokban legalább elindulási ötletet, kezdőlépést, nem várom el, hogy megoldják helyettem, csak tényleg szeretném, hogy túljussak ezen a kurzuson. Privátban elküldeném a feladatot, ha van aki segítene.

2015. nov. 23. 19:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Írd ki ide!
2015. nov. 23. 19:55
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem teljesen értem mi a problémád. A KÖMAL C-jelű feladatai a legkönnyebbek közé tartoznak. Az nem ad segítséget, hogy az oldalon megtalálhatók a megoldások is? 2005 előttiek két részben (külön a feladványok és külön a megoldásaik), míg a 2005-2015 közöttiek egy link segítségével egy részben. Sz. Gy.
2015. nov. 23. 20:07
 3/14 anonim ***** válasza:
A K-ban lévők könnyebbek a C-nél is
2015. nov. 23. 20:19
 4/14 A kérdező kommentje:
K kivételével bármit beadhatunk. De mivel nekem a C is nehéz, így nem akartam a B és afelettiekhez nekifogni. Sajnos nem olyan feladatot kell beadnunk, aminek meg van a megoldása, így azért is kértem segítséget, hátha valaki tud a mostani novemberiben segíteni.
2015. nov. 23. 20:39
 5/14 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy verseny, de eszemben sincs beküldeni, még csak regisztrálva sem vagyok a Kömalban. A feladatokat megkaptuk órán, a tanárunk nagy előfizető...
2015. nov. 23. 20:41
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Talán nekünk is könnyebb lenne, ha mondjuk leírnád ide a feladatokat...
2015. nov. 23. 20:49
 7/14 A kérdező kommentje:
Próbáltam neked egy linket küldeni, nem tudom hogy sikerült e. De van egy olyan feladat, hogy Hány olyan különböző 6 csúcsú egyszerű gráf van, amelynek 5 éle van?
2015. nov. 23. 21:00
 8/14 bongolo ***** válasza:

Ez a feladat kombinatorikával oldható meg. Leginkább az ismétlés nélküli kombináció kell hozzá: tudod, n alatt a k, úgy fogom jelölni, hogy (n alatt k)

Az egyszerű gráf azt a három dolgot jelenti, hogy

- élei nem irányítottak

- nincs benne hurokél, tehát nincs olyan él, aminek az eleje és vége ugyanaz a csúcs

- két csúcs között csak egyetlen él lehet max.

6 csúcs esetén lehet összesen 6·5/2 darab él. Ezt kétféleképpen is be lehet látni:

a) Bármelyik csúcsból húzhatsz 5 élet a többi csúcsba (nincs hurokél, tehát saját magába nem), ez 6·5 él lenne, de így minden élet kétszer számolnál: akkor is, amikor A-ból B-be megy, meg akkor is, amikor B-ből A-ba. Ezért kell 2-vel osztani

b) Egy él két csúcs között lehet. A 6 csúcsból (6 alatt 2) féleképpen tudunk kiválasztani kettőt, hogy hol menjen él. Ennyi él lehet tehát összesen.

Tehát lehet maximum 6·5/2 = 15 él. Ebből 5 élet (15 alatt 5) féleképpen tudunk kiválasztani.

Azt hiszem, ez a válasz a kérdésre, nem kell tovább számolni. Tudd viszont, hogy csak akkor ez a válasz, ha a csúcsok meg vannak jelölve (erről nem írtál). Ha nincsenek megjelölve, akkor sok gráf lehet azonos (izomorf) ebből a (15 alatt 5)-ből, ha átrendezzük a csúcsokat. Azt hiszem, akkor teljesen máshogy kellene a problémához hozzáállni.

2015. nov. 24. 11:15
 9/14 anonim ***** válasza:

#8 Feltételezem a gráfelméletben a "különböző" nem izomorfat jelent. Különben úgy is lehetne érteni a feladatot, hogy a gráf pontjai a sík pontjai és rögtön végtelen sok lehetőség van. A csúcsok és élek neve nem gráfelméleti tulajdonság.

A kérdezőnek: az alapvető probléma az, hogy ezekhez a feladatokhoz már valamilyen szintű matematikai gondolkodásra van szükség, nem betanult módszerek sorozata. Ezt nem fogja neked senki megtanítani egy-két perc alatt.

2015. nov. 24. 13:29
 10/14 bongolo ***** válasza:

(Nincs neved, ezért csak #9-nek hívlak.)

#9: De, izomorfizmusnak hívják a gráfok azonosságát is. A "végtelen sok lehetőség"-et nem értem, de ne magyarázd meg.

A gráfszámlálásnál a 'labeled' gráfokkal is komolyan foglalkoznak (lásd pl. Harary, Palmer: Graphical Enumeration; az első fejezet csak erről szól.)

Visszatérve a feladatra: A kérdező nem tisztázta végül, hogy mi is pontosan a feladat szövege. Ha csak annyi volt, amit írt, akkor nem cimkézett gráfról van szó, és akkor nem lehet ilyen kombinatorikai megoldást adni. Akkor csak az marad, hogy fel kell rajzolni minden lehetőséget. Nincs sok, csak 15 (lásd A001433 sorozat az OEIS-ben: [link] )

Kérdező, rajzold fel őket. Könnyű kihagyni egyet-kettőt, ezért segítségnek itt van az összes 6 csúcsú gráf:

[link]

2015. nov. 24. 23:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!