Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizikában ÉS matematikában...

Fizikában ÉS matematikában szeretném fejleszteni magamat, segítség?

Figyelt kérdés

Hogyan kezdjek neki? (17 éves gimnazista vagyok, azaz van alapom, de semmiképpen sem előrehaladott.)

Tudnátok ajánlani oldalakat/könyveket/jegyzeteket (amelyeket alap dolog elolvasni egy ilyen irányban érdeklődő ifjúnak)?

Előre is köszönöm szépen!

2015. máj. 20. 17:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

fizikából a dér-radnai sós (OKTV-re is ebből készítenek fel) meg az érettségi vizsgakövetlény ad egy irányt

matekból nem tudom, abból sose voltam jó

2015. máj. 20. 17:30
 2/16 anonim ***** válasza:
Fizika link: [link]
2015. máj. 20. 17:32
 3/16 anonim ***** válasza:
43%

Az a helyzet, hogy ezeket egymásra kell építeni. A matekban nem haladhatsz előre lóugrásban, mert később nem fogod érteni. Ha haladni akarsz előre, akkor nyisd ki a matek könyvet, és kezdd el csinálni a feladatokat benne. Először könyv segítségével, majd Anélkül old meg a feladatokat.

A fizika nyelve pedig a matek. Ha nem megy a matek, annyira ez sem fog menni. Tudni fogod az elméletet, de sokszor számolni kell, képleteket tudni stb. Pl:

E=c*p ( ez a foton energiájának a képlete)

Ebből előfordul, hogy csak a p ( impulzust akarod tudni)

Akkor p=E\c

A matekban ez ugyan így néz ki. Ezt biztosan tanultad már:

x=8\4

x=2

tehát amit megtanulsz matekból kelleni fog fizikához is.

Éppen ezért kinyitod a fizika könyvet, és megtanulod. Ha abban is kihagysz egy két fejezetet, akkor sokmindent nem fogsz később érteni. És ez azért van, mert pl az E is több féleképpen kifejezhető. Ha az egyiket kevered a másikkal bajok lesznek. Mégpedig

Sokan a foton energiájára az E = mc^2 et akarják használni. Csakhogy van benne egy olyan tényező, ami a fotonnak nincs. Ez az "m"

Hogy ne ess ilyen hibába az a legjobb, hogyha a 2 tárgyat egyszerre fejleszted, de az se baj, ha a matekkal kicsit előrébb vagy. Mindig egy oldalt lapozz, ha kész vagy, és biztos alapokkal kezdhetsz majd bele a sokkal izgalmasabb témákba. Én nem így csináltam, és elég nehéz kijönni belőle, hidd el nekem!

2015. máj. 20. 19:16
 4/16 anonim ***** válasza:
28%

"Sokan a foton energiájára az E = mc^2 et akarják használni. Csakhogy van benne egy olyan tényező, ami a fotonnak nincs. Ez az "m" "

és pont ezért nincs neki energiája, mert egyébként ez egy bozon

ilyen háromváltozós dolgokat, meg kb evidens számolni, ez ugyan nem gátolhat a fizikatanulásban

2015. máj. 20. 20:01
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Már bocs, de rég hallottam ekkora sületlenséget, hogy a fotonnak nincs energiája!!!!

Tömege nincs, meg töltése sincs.

Na de ENERGIÁJA!

Pl. a fotoeffektus egyenlete gimis tananyag, ugye.

Abban pedig a foton energiája szerepel: h*f

(Planck állandó*frekvencia)

2015. máj. 20. 20:34
 6/16 anonim ***** válasza:
olyan értelemben nincs, amiben a tömeg az energiával ekvivalens
2015. máj. 20. 20:37
 7/16 anonim ***** válasza:

Ajjaj...lavina.:D

Energiája midig van a fotonnak, tömege sosincs.

A tömeg- energia ekvivalencia pont az amit mondtam, hogy nem szabad a fotonra használni, mert az a

E=mc^2

A foton energiáját így számoljuk:

E=c*p

Felejtsd el az E=mc^2 et a foton esetén!

2015. máj. 20. 20:53
 8/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat (különösképpen az első három embernek) !! :)

Jöhet még, a tanácsokból sosem elég! Elszánt vagyok. :) Holnap neki is kezdek átrágni magamat a 11.-es feladatgyűjteményen. :)

2015. máj. 20. 20:58
 9/16 anonim ***** válasza:

Várjunk...hogy tiszta legyen.

Ügye tudjuk, hogy a c állandó, és hogy c>0. Ez remélem tiszta.

Írjuk fel más alakban az E=mc^2 et, mondjuk a c értékére vagyunk kiváncsiak...

c= gyökalatt E\m

Ahogy barátunk mondja ez így néz ki:

c= gyökalatt 0\0

c=0

Mivel ez nem igaz, ezért az sem, hogy energiája 0.

A képletet csak azért használtam, hogy bizonyítsuk, hogy használhatatlan a fotonra...

2015. máj. 20. 21:01
 10/16 anonim ***** válasza:
arra gondoltam, hogy a foton az csak egy elektromágneses sugárzás, egy közvetítő részecske
2015. máj. 20. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!