Fizikában ÉS matematikában szeretném fejleszteni magamat, segítség?
Hogyan kezdjek neki? (17 éves gimnazista vagyok, azaz van alapom, de semmiképpen sem előrehaladott.)
Tudnátok ajánlani oldalakat/könyveket/jegyzeteket (amelyeket alap dolog elolvasni egy ilyen irányban érdeklődő ifjúnak)?
Előre is köszönöm szépen!
Itt láthatod, hogy a bozonoknak is van energiájuk:
Mivel a W,Z, Higss bozonoknak is van energiájuk, így érvényesül rájuk az Energia-tömeg ekvivalencia (E=mc^2)
A fizikához matematika szükséges.
A matematika pedig egy böszmenagy komplexum, aminek alapjai vannak, így én a következőket javaslom:
Hajós György: Bevezetés a geometriába
Kiss Emil: Bevezetés az algebrába
Ez a két könyv a továbbiakra a szentírás :D
A lineáris algebrával az a gond, hogy nagyon sok esetben a szakirodalom száraz, és nem mutatja meg, hogy az elméleti anyag mennyire egyszerű és szép is, ebből kezdetnek Freud Róbert: Lineáris algebra c. kötetét tudnám javasolni, baromi jó és tanulóbarát.
Ha ezeket jól bevésted, akkor:
T. Sós Vera (ezt egyedül írta, nem az, amit Laczkovichcsal írt) kétrészes Analízissorozata. Hogy az ezen könyvekben megszerzett elméleti tudás elmélyüljön, Bárczy Barnabás: Differenciálszámítás és szintén tőle Integrálszámítás, valamint Urbán János: Határértékszámítás.
Algebrából még: Rédei László: Algebra I (A második részt ahogy tudom, sajnos már nem tudta elkészíteni :/)
Komornik Vilmos: Valós Analízis előadások I-II
Komplex és többváltozós függvénytanból igazából tényleg jó irodalom inkább angol és német nyelven van. Meg franciául, csak nem tudok franciául (de folyamatban van az is :)). xD
Diszkrét matematikából bármilyen jegyzet, aminek a szerzői között szerepel a következő nevek valamelyike: Lovász László, T. Sós Vera, Szerkeres György, Erdős Pál, esetleg Rényi Alfréd.
Diszkrét matematika a gráfelmélet is, de abból amit a legjobbnak tartok: Hajós György: Gráfelmélet
Nagyon fontos a kvantummechanikában a statisztika és valószínűségszámítás alapos ismerete. Rényi Alfréd: Valószínűségszámítás. A pali Kolmogorov és Fejér meg Riesz tanítványa, úgy olvasd :P
Differenciálegyenleteket nagyon jól tartalmazza a Komornik-sorozat, de szintúgy a Műszaki kiadótól érdemes minden példatárat szorgalmasan végigcsinálni.
Akkor áttérhetünk a fizikára.
Ebben nem vagyok olyan nagyon járatos, sokkal inkább kémiában, de azért tudok pár jó könyvcímet mondani.
Holics László: Fizika I-II
Landau mind a 10 könyve.
Ez elég hézagos, de asszem, ha amiket javasoltam matematikából, betanulod, nem sok bajod lesz a fizikával. Persze még kellene mértékelmélettől kezdve minden rosseb, de nem lehet mindent egyszerre. Amit javasolni tudok, hogy még ezeken felül differenciálgeometriát, mértékelméletet, TOPOLÓGIÁT tanuljál.
16/(meleg)f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!