Gáz belső energia, hő, munka, hogyisvanez?
Valaki eltudná magyarázni szájbarágósan, hogy gáznál miaza:
Belső energia változás
Munka
Hő
nem igazán értem, hogy pl.: melegitünk egy gázt, melyik változik.... végülis a termodinamika 1. főtételét nem értem...
Kösz!!!
Egy gáz belső energiáját a magenergiákon, meg ilyen "hülyeségeken" kívül az atomok/molekulák mozgási energiája adja.
Ha egy zárt térben lévő gázt melegítesz, úgy, hogy a térfogata ne változzon akkor megnő az őt alkotó részecskék mozgási energiája, ezáltal a nyomása, mivel egységnyi idő alatt több x tömegű részecske ütközik az edény falának. Ha hagyod hogy táguljon, mondjuk egy lufiban lévő gázt melegítesz, akkor a lufinak megnő a térfogata, mivel melegítés előtt egységnyi idő alatt a lufi egységnyi külső és belő területére egyenlő tömegű(!) részecske ütközött, tehát a lufi térfogata beállt felfújása után. De, ha melegíted a benne lévő gázt, akkor a belső részecskék nagyobb sebességgel ütköznek a lufi belső falához és egységnyi területre, egységnyi idő alatt nagyobb tömeg nehezedik belül, ezért a lufi kitágul. Azért írom, hogy tömeg, mert nem mindegy, hogy a falon kívül és belül milyen tömegű részecskék nyomják a lufi falát, ha belül hidrogén van, ami a legkönnyebb elem, akkor több ütközésre van szüksége, ahhoz, hogy a külső nyomásnak ellenálljon.
Munkavégzés: Ha egy dugattyút behelyezel a hengerbe, akkor annak a gáznak lesz egy bizonyos térfogata, adott hőmérsékleten, de ha melegíted a gázt, akkor az kinyomja a dugattyút (a lufis példámnál látható módon), na ez az elmozdulás lesz a gáz munkavégzése. Ez az alapja a gőzgépek működésének is.
Remélem érthető voltam!
Kérdezz, ha valami nem világos.
T.B.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!