Parabola egyenlete. Hogyan?
Nocsak, grafika hazi?:)
Probalkoztam en is ezzel egy keveset, lett belole egyenlet is, de azt a Matlab sem tudta y-ra rendezni. Probaltam meg numerikusan is vegigprobalni a 2 ismeretlenes egyenletet, de a vegeredmennyel nem voltam megelegedve.
Viszont forgatni egyszeruen tudsz, illetve a "normal", vizszintes vezeregyenesu parabola pontjait meghatarozni sem nagy kihivas.
Ha jól értem, akkor egy elforgatott paraboláról van szó. Ez egy ún. másodrendű görbe az xy síkban. Általában implicit alakban szokás megadni.
y-ra ez a megoldóképlet segítségével lehetséges, de akkor ronda gyökök lesznek benne.
ott az a szép tört=kettő négyzet összege egyenlet, ha ott elvégzed a négyzetre emeléseket meg kibontasz minden zárójelet és egy oldalra rendezed, akkor lesz baromi nagy másodfokú egyenleted, ahol a 3 együttható (a, b, c) sok tagból áll (talán 20? én is ezzel kezdtem grafházit, de aztán inkább forgattam)
ilyenkor annyi lesz a dolgod hogy minden x-re megoldod a másodfokú egyenletet, és meg is vannak a parabola pontjai, bárhogyan áll az egyenes és bárhol van a fókusz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!