Mi az az emulgáció? Valaki le tudná írni a fogalmát? (biokémia)










A poláris és apoláris anyagok normális esetben két fázist alkotnak. De ha beleteszel egy amfipatikus anyagot, vagyis olyan molekulákat amiknek van poláris és apoláris része is, akkor úgynevezett micellákat fog képezni. Apró olajcseppeket, amiket ez az amfipatikus molekula vesz körül, így külső részük poláris, vagyis stabilak lesznek. Vagy apró vízcseppeket amik olajban úszkálnak, ez az emulgeátortól függ. Itt egy sematikus ábra a micellaképzésről:
Az emberi szervezet tele van ilyenekkel. Mivel a szerves molekuláink nem oldódnak jól vízben, de a közegünk mégis csak víz, ezért rengeteg ilyen jellegű fázishatárra van szükségünk.










"Mesterséges kémiai holmi , a víz és a zsír nem alkot a természetben egységet"
Jé, nem is tudtam, hogy a tehenek számára a tejet a szászhalombattai kőolajfinomító emulgeáló üzletága szállítja külön megrendelésre...





Az emulzió a diszperz rendszerek közé tartozik. Diszperz rendszer, amikor egy közegben egy másik (az előzővel nem elegyedő) anyagot oszlatunk el (lesznek határfelületek rendszeren belül). Az eloszlatott anyag szemcséinek mérete alapján beszélhetünk kolloid rendszerekről, és durva diszperz rendszerekről (a határt általában 500 nm-s részecskeméretnél szokták kijelölni).
Az emulzió olyan diszperz rendszer, amikor folyadék közegben egy másik folyadékot oszlatunk el. Egymással nem elegyedő folyadékoknak kell lenniük (tehát poláris és apoláris jellegű folyadéknak, ahogy a második válaszoló írta).
Az emulgeáció (emulgeálás) az a folyamat, ami során emulzió képződik. Ennek a lényegét a második válaszoló már szépen leírta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!