Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan készítsek sókristályt?

M.Viktóriaa kérdése:

Hogyan készítsek sókristályt?

Figyelt kérdés

2015. szept. 20. 11:05
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha szép nagy sókristályt szeretnél, legegyszerűbb és legolcsóbb, hogyha a vatera oldalán szétnélezl, vagy beütöd a keresőbe "eladó halit" (halit = konyhasó, ásványtani név) és veszel egyet. Párszáz forint. Parajdi, Tordai, Wielickai sókristáloyk forognak Magyarországon.

Odahaza nem fogsz tudni olyan sót növeszteni, de ha gondolod, megpróbálhatod. Vegyél finomított sót, hétszer kristályosítsd át vízben, a szemetét (a maradék 10% betöményedett oldatot) öntsd le, majd a kapott tisztát old fel tízszer annyi alkoholban, és hűvös, legfeljebb 20 fokos helyen lassan párold be. Szép nagy köbös kristályokban fog az alkoholból kiválni. Por nem kerülhet bele, se szőr, se semmilyen hulladék. Fehérebb lesz, mint az ásványi halit.

2015. szept. 20. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Kémia órára kellene (7. osztályos vagyok)... Megtudnád pontosabban fogalmazni ezt? Például, hogy miből mennyi kell vagy körülbelül mennyi...?? Amúgy köszi:)
2015. szept. 24. 14:48
 3/3 anonim válasza:
először tegyél fel egy kis edényt a gázra. tegyél bele tiszta vizet, és addig tegyed bele a sót amíg oldódik benne. ha már nem oldódik akkor vedd le a tűzről és öntsd bele egy üvegbe. az üvegbe pedig tegyél egy cérnát, úgy ,hogy ki is tudd húzni anélkül, hogy vizes lennél. Színezheted is a vizet ételfestékkel, hogy a kristály is színes legyen.
2017. jan. 17. 18:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!