Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kormeghatározásnál a több...

Clark Kent.. kérdése:

Kormeghatározásnál a több millió éves leleteknél milyen eszközt használnak?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy a C14 több tízezer évre visszamenőleg használható, de ahogy haladunk vissza az időben, más eszközök jönnek a képbe.

Valahol olvastam róla, hogy több millió éves leleteknél valami mást használnak, csak nem jut eszembe, hogy mi az. Segítenétek? Köszi :D

2015. szept. 1. 00:29
 1/4 TR75 ***** válasza:
2015. szept. 1. 06:00
 2/4 anonim ***** válasza:

A C14 felezési ideje 5740 év, ezért a gyakorlatban kb. 440-60000 évestől 150-200 évesig terjedő széntartalmú leletek kormeghatározására alkalmas. A sokmillió éves kőzeket és fosszíliák kormeghatározására urán-238, 235 és tórium-232 tartalmuk alapján dolgoznak rá. Elsősorban.

Az urán és a tórium nem túl ritka elem, ráadásul az urán követi a szerves üledéket (a mecseki urántelep is szénnel együtt van). Mind a négy természetes bomlási sor végterméke más. A Th-232 Pb-208-á, a Np-237 Bi-209-é, az U-235Pb-207-é, U-238 Pb-206-á bomlik el. Az anyagban lévő ólomizotópok aránya és uránizotópok aránya megmutatja, mióta folyt a folyamat.

2015. szept. 1. 07:26
 3/4 sadam87 ***** válasza:

A radioaktív kormeghatározáshoz, ahogy fentebb is írták, többféle izotópot is lehet használni, ismertebb még a kálium-argon kormeghatározás (kálium-40 alakul argon-40-é), ami nagyon régi minták korának meghatározására alkalmas, de vannak más módszerek is. (Abszolút kormeghatározási módszerből én nem ismerek mást, ami sok millió évre visszamenőleg használható volna.)

[link]

Ezen kívül vannak relatív kormeghatározási módszerek is, például a földtani rétegek alapján.

[link]

Büdös nyúl!

"Mind a négy természetes bomlási sor végterméke más."

Nem tudom, mire gondolsz itt a "természetes" kifejezés alatt, de hadd jegyezzem meg, hogy jelenleg a Földön a természetben már nem megy végbe a Np-237 alapú bomlási sor, mivel (viszonylag rövid felezési ideje miatt) mára az összes Np-237 elbomlott.

[link]

2015. szept. 1. 14:09
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sokat segítettetek. ^^
2015. szept. 1. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!