Kormeghatározásnál a több millió éves leleteknél milyen eszközt használnak?
Azt tudom, hogy a C14 több tízezer évre visszamenőleg használható, de ahogy haladunk vissza az időben, más eszközök jönnek a képbe.
Valahol olvastam róla, hogy több millió éves leleteknél valami mást használnak, csak nem jut eszembe, hogy mi az. Segítenétek? Köszi :D
A C14 felezési ideje 5740 év, ezért a gyakorlatban kb. 440-60000 évestől 150-200 évesig terjedő széntartalmú leletek kormeghatározására alkalmas. A sokmillió éves kőzeket és fosszíliák kormeghatározására urán-238, 235 és tórium-232 tartalmuk alapján dolgoznak rá. Elsősorban.
Az urán és a tórium nem túl ritka elem, ráadásul az urán követi a szerves üledéket (a mecseki urántelep is szénnel együtt van). Mind a négy természetes bomlási sor végterméke más. A Th-232 Pb-208-á, a Np-237 Bi-209-é, az U-235Pb-207-é, U-238 Pb-206-á bomlik el. Az anyagban lévő ólomizotópok aránya és uránizotópok aránya megmutatja, mióta folyt a folyamat.
A radioaktív kormeghatározáshoz, ahogy fentebb is írták, többféle izotópot is lehet használni, ismertebb még a kálium-argon kormeghatározás (kálium-40 alakul argon-40-é), ami nagyon régi minták korának meghatározására alkalmas, de vannak más módszerek is. (Abszolút kormeghatározási módszerből én nem ismerek mást, ami sok millió évre visszamenőleg használható volna.)
Ezen kívül vannak relatív kormeghatározási módszerek is, például a földtani rétegek alapján.
Büdös nyúl!
"Mind a négy természetes bomlási sor végterméke más."
Nem tudom, mire gondolsz itt a "természetes" kifejezés alatt, de hadd jegyezzem meg, hogy jelenleg a Földön a természetben már nem megy végbe a Np-237 alapú bomlási sor, mivel (viszonylag rövid felezési ideje miatt) mára az összes Np-237 elbomlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!