A tudomány mai állása szerint a jövőben elképzelhető egy olyan eszköz létrehozása, ami?
Képes az anyagot rendezni?
Ahogy a Felhőatlaszban vagy a Jupiter felemelkedésében láthattuk, hogy van x számú részecske és akkor ez a gép formába rendezi?
Magyarul képes megbontani hullámokkal(mondtam valamit) az atomok elhelyezkedését és új formába rendezni?
Úgy mint ahogy most a nanotechnológia is szeretné?
Tehát nagyon egyszerű és bárgyú példa, de veszek a boltban részecskét, itthon meg azzal a géppel mondjuk csinálok belőle széket, de ha már nem kell akkor jöhet belőle ágy vagy bármi.
Ezt hívják úgy, hogy valamilyen fém meg egy kohó.
Sörös doboz kell, megvan, számítógép alkatrész kell, olvasszuk be a sörös dobozokat és öntsük formába stb
Jó, igaz.
De a Felhőatlaszban nem kohóztak, hanem valami láthatatlan valami rendezte sorba a részeket.
Na ez mindjárt más:)
De szerintetek hullámmal lehetne azt csinálni, amit a nanobotokkal?
Persze, elképzelhető. Semmi elvi akadálya nincs. De a valóságban ma nagyon nem így működünk. Végtelenszer egyszerűbb az, hogy kikísérletezünk egy módszert aminek hatására spontán kialakul a kellő struktúra.
Ha egyenként akarod az atomokat tologatni, akkor azért gondolj bele abba is, hogy milyen irtózatosan sok atom van akármiben. És azok mind kötődnek egy csomó másik atomhoz, és ezeket a kötődéseket egyenként kell felszakítanod, majd az újakat egyenként létrehoznod. Egyszerűen nem éri meg sem időben sem pénzben azt csinálni amit mondasz. Az egyetlen előnye a rendkívüli rugalmasság. De ez csak az átlag embernek fontos, egy gyárban nem ez alapján választanak technológiát. Vagyis egy olyan technológiáról beszélünk, ami szükségszerűen rendkívül drága, rendkívül időigényes, rendkívül energiaigényes, és nem éri meg nagyban alkalmazni.
Semmi nem zárja ki, de én kétlem hogy még ha fel is találják, megéri majd használni.
Igen, értem mit mondasz, van is benne valami.
Minek, ha van olcsóbb és egyszerűbb, használhatóbb módja.
De engem csak elméleti szinten érdekel, tehát hogy lehet e ilyet vagy sem, nem pedig, hogy mennyire terjedhet el a mindennapokban.
Tehát ez most olyan, hogy megkérdezem, hogy lehet e 1000 emeletes épületet építeni?
Tudom, hogy gyakorlatilag egy baromság, mert azon az áron inkább vegyek 3* akkora területet és inkább 3 db 33 emeleteset építsek, ez rendben van, de engem csak érdekel, hogy lehet e?
Köszönöm mindenkinek a választ, hasznosak voltak.
Atomokat már régóta tudnak tologatni, "sima" felületen.
Terveznek már nanoalkatrészeket is (fogaskerék, stb), ahol figyelembe veszik az atomi kötéseket, és úgy rakják össze, egyesével, atomonként. NAGYON lassú módszer!
Létezik más módszer, amivel tranzisztorokat lehet készíteni egyesével - 1 mp. alatt egyet - de ezt sem használják, pedig ez ugye nem egy atomot jelent, de még ez is rettenetesen lassú.
Hát, jelenleg az alagútmikroszkópra alapuló technikával lehet atomokat ide-oda hurcolni.
Meglehetősen makroszinten tudunk már 3D nyomtatni.
Ennek a két technológiának valami jövőbeli hibridje képes lehet olyasmire, amire gondolsz (sci-fikben replikátor stb. néven).
Mindenesetre ehhez még az adattároló-kapacitásnak és az adatátviteli sebességnek is rengeteget kellene fejlődnie, mert atomi szinten egy muslica több információt tartalmaz, mint amennyi a teljes internet összes számítógépében elfér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!