Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hegesztéskor miért nem ráz...

Hegesztéskor miért nem ráz meg az áram?

Figyelt kérdés
Lehet buta a kérdés..Inverteres hegesztőm max 160 Amperos, és még csak nem is érezni ha fogom a vasat hegesztés közben. Hogy van ez az árammal? Azt értem ha a Volt magas, de az Amper minimális akkor nem üt agyon pl autó gyújtószikrája,villanypásztor stb ,de itt az amper is magas.

2015. aug. 10. 22:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem zárod az áramkört, annyi a titka. Valamilyen úton-módon a hegesztő áramkörét zárni kell. Pl megfogod az egyik elektródát az egyik kezedben, majd a másikat a másikkal, és akkor már fogod is érezni keményen. Meg füstölni is fogsz esélyesen.

Ha csak fogod a fémet, az nem jelent semmit. A konnektorba is gond nélkül megfoghatod a fázist, ha nem fogod a nullát és/vagy valami egyéb földet, akkor semmi bajod nem lesz. Ha megfogod a fázist és mondjuk a földelt radiátort, na, az kellemetlen.

Áram akkor folyik, ha záródik az áramkör. Semmilyen egyéb esetben. (Persze, van az a feszültség, ami átüt mindenen, és akkor folyni fog áram, de az más téma)

2015. aug. 10. 23:08
 2/12 A kérdező kommentje:
De ha pl.rárakom a vasra a negatívot de rosszul,mert nem ér hozzá a fémhez és próbálok hegeszteni,ami ugye nem megy, közben fogom az anyagot,akkor sem rázott meg. Pedig a föld felé zárnám az áramkört.
2015. aug. 10. 23:23
 3/12 anonim ***** válasza:

A föld felé te semmit sem zárnál mivel a hegesztő trafó kimenete totálisan földfüggetlen.

Úgy lehet, hogy nem rajtad keresztül záródik az áramkör, különben ha rajtad keresztül záródik az is előfordulhat, na akkor megvág, esetleg nem is kicsit.

2015. aug. 11. 07:06
 4/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

A hegesztés magas áramerősséggel történik, de alacsony feszültséggel.

Az a magas áram csak a fém alacsony ellenállásán át jön létre, a tested ellenállása a sokszorosa, főleg, hogy még a pisztolyé is hozzáadódik.

De azért inkább ne kísérletezz az áramkör testeddel történő zárásával, csúnya égést össze tudsz szedni.

2015. aug. 11. 07:48
 5/12 A kérdező kommentje:
Tehát ha megfogom egyszerre a negatív csipeszt és a pálcát akkor megcsap? Próbálta vki,? én nem merem :D
2015. aug. 11. 08:48
 6/12 Wadmalac ***** válasza:

Nem kéne erőltetni. Jó eséllyel max égésnyomot szedsz az ujjaid hegyére, de szerencsétlen esetben lehet életveszélyes.

A hegesztési feszültség általában 30-80 V, szóval lehet veszélyes.

2015. aug. 11. 09:14
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Megtud az rázni, sőt bele is halsz,ha a feltételek megvannak,pl :

sós verejtékes bőr, mezítláb hegesztve,és bizony életveszélyessé válik a munka.

A bőr átütő képessége kb 50V normál esetben,de a nedvesség és sós izzadsággal ez szint 0-ra esik az ellenállás, azaz a 20V-30V átlag hegesztő feszültség is lazán átmegy a testen.

2015. aug. 11. 11:17
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Megráz, hogyha megfogod mindkét végét simán. Én már láttam ilyet.
2015. aug. 11. 16:50
 9/12 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem ez nem is annyira ráz, mint inkább éget. Tehát nagyon hamar lesz nagyon kellemetlen.

G.

2015. aug. 11. 21:02
 10/12 anonim ***** válasza:
Iron Man úgy tolja, hogy csipesz a zsebben, és amit ballal fog, jobbal hegeszti. :)
2015. aug. 11. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!