Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi (∃x) (x), ha x eleme...

Mi (∃x) (x), ha x eleme U={a1;. ;an}?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy mit jelent, de milyen listával egyenlő?

Először is, igaz-e, hogy (∀x)(x) = U ?

Vagy hogy (∀x)(nem x) = üreshalmaz ?

De a (∃x)(x) vagy (∃x)P(x) milyen listát (halmazt) fogadni?

2015. aug. 5. 19:11
 1/2 anonim ***** válasza:

"(∀x)(x) = U"

Szerintem ez igaz.

"(∀x)(nem x) = üreshalmaz"

A "nem x"-et minek definiálnád?

"Mi (∃x) (x), ha x eleme U={a1;. ;an}?"

Szerintem ez nem egyértelmű (legalább kételemű U esetén). Szerintem erről annyit tudunk mondani, hogy az U egy nem üres részhalmaza. (Szerintem maga az U is jó, az üreshalmaz pedig természetesen nem.)

Ha van egy konkrét formula a ∃x után, akkor persze egyértelmű lesz az a lista. De általánosságban csak annyit mondhatunk el, amit leírtam fentebb.

Ennek ugye van egy speciális esete:

∃!x (egyértelműen létezik)

Ebben az esetben mindig U egyetlen egy eleméből álló lista lesz a keresett listád.

2015. aug. 6. 12:03
 2/2 A kérdező kommentje:

Na igen...

(∀x)(x) = U, de mondhatom-e azt, hogy a halmaz azonos lenne az elmeinek "és"-sel való összekapcsolásával, azaz:

(∀x)(x) = a1 és a2 és ... és an

Ekkor

(∃x)(x) = a1 vagy ... vagy an

Ill.

(∃!x)(x) = a1 xor ... xor an, ahol xor a kizáróvagy-operátor.

Valaki meg tudna erősíteni?

Ha ez így lenne, akkor a P(x) funktorok elé simán írhatunk halmazokat is kvantorok elhagyásával vhogy így:

U(P(x))

vagy

(a1 és a2)P(x)

vagy

(a1 xor nem a2 és a3)P(x)

?

2015. aug. 6. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!