Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki elmagyarázná nekem,...

Valaki elmagyarázná nekem, mit jelent pontosan ez a mondat, tudna rá példát írni? "Bármely A halmazrendszer esetén létezik olyan halmaz, amelynek x pontosan akkor eleme, ha x az A valamely halmazának eleme, ezt az A egyesítésének hívjuk. "

Figyelt kérdés
Azt hittem, hogy értem, de mikor ez alapján felírtuk a de Morgan azonosságokat, már teljesen elvesztem... Szóval talán ha ezt megértem, utána a többi menni fog.

2014. szept. 16. 22:33
 1/5 reptoid tudós 2 ***** válasza:
2014. szept. 16. 23:22
 2/5 reptoid tudós 2 ***** válasza:

Bocsánat, rosszat linkeltem, ez lesz az:

https://www.youtube.com/watch?v=Sl_HbP8Edjc

2014. szept. 16. 23:22
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszi szépen, nagyon tetszett :)

Csak az a gond, hogy magát az uniót, ha mondjuk két halmazról uniójáról beszélünk, akkor értem. De itt halmazrendszer van...

2014. szept. 17. 08:27
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Attól, hogy valamiből kettő, vagy akár végtelen számú van, még az elv azonos. Tehát arról van szó, ha van valahány halmazunk (érdektelen, mennyi), és ezeket egyesítjük (unió), akkor a keletkező új (mondjuk B) halmaz elemeiről mit mondhatunk. Hat azt, hogy ha x eleme B-nek, akkor van legalább egy olyan halmaz az előbbiek közül, amelyben benne van x. És megfordítva, a halmazok akármelyikének bármelyik elemét vesszük, az benne lesz B-ben is. A kérdésbeli állítás azt fejezi ki, hogy minden halmazrendszerre alkalmazható az egyesítés művelete. Vagyis nem tudunk mutatni olyan halmazrendszert, amelyből nem tudnánk képezni egyesítéssel egy új halmazt. Még másképp fogalmazva: a halmazegyesítés műveletének értelmezési tartománya az összes halmaz. Nincs kivétel, mint például az osztásnál: nullával nem oszthatunk, az osztás tehát a nullára nem értelmezhető.
2014. szept. 17. 09:28
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, így már világos! :)
2014. szept. 17. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!