Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit lenne érdemes kimenteni,...

Ozmium42 kérdése:

Mit lenne érdemes kimenteni, ha a Föld elpusztulna (többi lent)?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy a földi bioszférát a végpusztulás fenyegeti, pl. a Nap haldoklása miatt. Az emberi technológia még nem lenne sokkal fejlettebb a mostaninál, a legközelebbi lakható bolygóra átköltözés, mintegy sci-fi Noé bárkáján lehetetlen lenne. Az viszont lehetséges lenne, hogy valamilyen egysejtű flórát útnak indítsunk egy ismert lakható (de lakatlan) bolygó felé, ami valamikor majd (jó sokára) odaér, túlélné a nagyon hosszú űrutazást és a becsapódást és megtelepedne a célbolygón.

Milyen élőlényeket lenne érdemes ilyen módon átmenekíteni? Akár több dolog is szerepelhet a listán, de maradjunk a most ismert fajok, illetve a géntechnológia nem túlfantáziált lehetőségei mellett.

2015. júl. 24. 01:32
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Olyan nincs hogy egy hajó, legyen bármilyen kicsi is, csak egy egysejtűt tudjon magával vinni. Így is úgy is embereket lenne a legokosabb elküldeni, annyit ahányat lehet, a legokosabbakat. Generációkon keresztül tartana az utazás de így legalább a technológiánk, tudományunk, és mi sem halnánk ki.
2015. júl. 24. 01:39
 2/8 A kérdező kommentje:
De, kvázi egy doboz lenne, ami sodródna az űrben, levegőt, tápanyagot nem tudsz biztosítani, ezt pedig kevés organizmus éli túl, de van, ami igen. Az ember momentán nem.
2015. júl. 24. 01:50
 3/8 A kérdező kommentje:
Másrészt arra is gondolj, hogy ha embert viszel, mennyi minden mást is vinni kell. Növényeket, állatfajok sokaságát, mert a táplálkozásunk egész ökoszisztémát kíván, olyan nincs, hogy steril környezetben csak az ember csak úgy eléldegél napfényen és vízen.
2015. júl. 24. 01:53
 4/8 Crudius válasza:
39%

Én minden állat és növény DNS-ét kimenteném, csak az emberét nem!

Akik így bánnak a földdel, meg sem érdemelik, hogy újrakezdjék máshol...

2015. júl. 24. 07:51
 5/8 Shai-Hulud ***** válasza:

Mit lenne érdemes kimenteni???

HÁT ENGEM természetesen! :-D

Komolyabban:

Nehéz lenne eldönteni. Elméletben én is azt mondom, hogy nem az élet számít, hanem mindaz, amit létrehozott. Ráadásul az ember "nem is érdemli meg" hogy megmentsék, mert pusztított már eleget maga körül ahhoz, hogy rászolgált az eltűnésre.

De azért sajnálnám.... Csak azért, mert nyilván én is azt szeretném, hogy az utódaim, az emberek utódai, a leszármazottaink tovább élnének, és ők népesítsék be valamikor a Világegyetemet............

Ez viszont még valóban nagyon sci-fi.

A REÁLIS válasz az, hogy a jelenlegi technológiai szinten SEMMIT nem mentenék ki. Egyszerűen azért, mert esély sem lenne arra, hogy a mostani tudásunkkal bárhol egy önfenntartó ökoszisztémát kialakítsunk. Megnézve a Föld igen érzékeny, és önszabályozó élővilágát, esélyünk sem lenne valami hasonlót reprodukálni.

Ráadásul ha valamiképpen emberi petesejtet is el tudnánk juttatni, "kimenteni", egy hosszú-hosszú utazás végén életre lehetne kelteni (hmmmmm...na jó, tételezzük fel), de akkor is ki nevelné fel a kifejlődött újszülötteket? De még ha meg is tudnának élni, ki oktatná őket, ki adná át nekik azt a tudást, amit "kimentettünk"?

Ha (mint írtad) az emberi technológia nem lenne SOKKAL fejlettebb a mostaninál, akkor maximum jól hibernálódó spórákat indíthatnánk útnak valamiféle kapszulában - ilyen spórák viszont vannak a világűrben a mi közreműködésünk nélkül is.

Vagyis ennek a dolognak akkor látnám értelmét, ha a tudásunk is, és a technológiánk is jóval fejlettebb a mainál. Jelenlegi tudásunkkal ez egy eleve halálra ítélt kezdeményezés lenne.

(Tudom, ez egy meglehetősen pesszimista vélemény, de én akkor is így látom.)

Pedro

2015. júl. 24. 09:50
 6/8 anonim ***** válasza:
Mindennek vinném legalább a DNS-ét, anélkül az ember sem élhetne sokáig.
2015. júl. 24. 12:44
 7/8 A kérdező kommentje:

Úgy tűnik, mintha nem lennétek teljesen tisztában az élet mibenlétével.

A DNS nem élőlény. Önmagában nem ér semmit. Ezzel nem mented ki az életet.

Másrészt, a DNS nem szabványos. Nincs standard emberi DNS például. Kinek a DNS-ét akarod kilőni? Meg minek?

Harmadrészt, hogyan fejlesztesz ki egy embert anyaméh nélkül? Egy emberi zigóta nem csak úgy megnő, hanem az anyaméh is aktívan részt vesz a differenciálódásában. Például fontos, hogy a zigótának melyik oldala van közelebb és távolabb az anyaméh falához képest.

Összegezve, röviden: nincs idő, nincs mód túlbonyolított megoldásokra. A tét nem az, hogy lesz-e wifi az új bolygón, hanem az, hogy a földi élet, mint olyan, teljes egészében kipusztul, vagy sikerül valamit kimenekíteni belőle. Azt leszögeztem, hogy az állatkertet nem tudod átmenekíteni, csak valami egysejtű tenyészet méretű kapszulát.

Ezt nem véletlenül írtam. Egyrészt túl kell élni az űrutazás viszontagságait: rengeteg időt oxigén és táplálék nélkül. Erre egysejtűek képesek leginkább. Másrészt életképesnek kell lenniük egy teljesen élettelen tájon. Nincs ökoszisztéma, és körforgás, és tápláléklánc, csak víz, meg napfény, meg levegő. Hiába küldesz oda embert, nem tud ilyen körülmények között létezni.

Meglepő az az álláspont, miszerint ha az ember nem éli túl, akkor pusztuljon minden velünk együtt. Nem érzed túlságosan önzőnek ezt? Szerintem rendkívül az. A Földön végső soron minden élőlény egymás rokona. Az emberiség csak egy leágazása egy sokkal nagyobb családnak. Most a példában arra nyílik lehetőség, hogy a legtágabb értelemben vett élővilágnak nem kell feltétlenül pusztulnia a Földdel együtt. De te csak az emberre tudsz gondolni. Ami nem emberi élet, az nem is élet, nem kár érte, ha megpörkölődik. Úgy gondolom, érdemes lenne hátrálni néhány lépest, és szélesebb perspektívában szemlélni, hogy mi is egy ember.

Jelenleg nem ismerünk Földön kívüli életet. Lehet fantáziálni meg statisztikázni azon, hogy mekkora a valószínűsége, és milyen alternatív életformák lehetnek, de konkrét adat nincs a birtokunkban. Szerintem ebben a helyzetben abból kell kiindulni, hogy LEHET, hogy sehol máshol nincs élet az Univerzumban, sőt, ami talán van, talán nem is hasonlít a földi típusú életre. Az a szempont, hogy arra az esetre, ha tényleg egyedül vagyunk, nem hagyjuk örökre elveszni ezt a biokémiai jelenséget, amit életnek nevezünk, hanem biztosítjuk a megmenekülését.

2015. júl. 24. 22:21
 8/8 anonim ***** válasza:
Én is csak ezt tudom kérdezni. Betanult szövegként, mint valami sci-fi tölteléket felmondva szajkózza mindenki a DNS-t, de hogyan képzelik ezt el? Elér egy bolygót aztán ráfröccsen a legközelebbi kőre? Vagy mi? :D
2015. júl. 24. 22:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!